Литургија на Великом Пијеску код Бара

Литургија на Великом Пијеску код Бара
Литургија на Великом Пијеску код Бара
Литургија на Великом Пијеску код Бара
Литургија на Великом Пијеску код Бара

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио ј 11. јуна 2017. године са свештенством свету службу Божју на темељима ранохришћанске цркве Свих светих на Великом Пијеску код Бара. Владика је Литургију служио поводом храмовске славе ове древне светиње.

У литургијској проповиједи он је рекао да Господ зна коме је овај храм био посвећен. -Али ми, знајући да су у њега уграђени безбројни хришћани од древних времена, и да се овдје прослављало име Божје кроз вјекове, наименовали смо овај храм у храм Свих светих, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да се уочи Педесетнице Црква Божја сјећа свих упокојених у нади на васкрсење и живот вјечни. -А ево, послије Педесетнице, када је Дух Свети сишао на Цркву Божију и на ову творевину своју, на све људе и на све земаљске народе утемељивши Цркву као мјесто спасења, прослављамо и празник Свих Светих, Богу угодивших од Христа до данас, а и оних који ће Господу угодити до краја свијета и вијека, рекао је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних Митрополит је служио помен новопрестављеној слушкињи Божјој Добрили Пламенац, а потом је благосиљао славски колач.

На крају се поново обратио сабраним вјерницима и дао им благослов да се обнова ове светиње и грања новог храма на њеним остацима доврши до прославе осам вјекова аутокефалности наше помјесне Српске Православне Цркве, када би требало да се изврши његово освећење.

Светковина на Великом Пијеску завршена је славском трпезом хришћанске љубави, за којом је Митрополита, свештенство и вјернике поздравио њен домаћин Никола Смоловић.

Извор: Митрополија цнрогорско-примоирска