Литургија после четири века у манастиру Топхани на Скадарском језеру

У манастиру Светог Димитрија на Топхани на Скадрском језеру јуче је први пут након цетири вијека запустјелости служена света Литургија и преломљен славски колач у част заштитника овог манастира - Светог Димитија Солунског.

Свету Литургију су служили јеромонах Сергије, сабрат Острошког манастира, и јерођакон Николај, настојатељ манастира Морачник на Скадарском језеру. На Литургији су одговарале монахиње манастира Бешка и Свете Петке у Гостиљу Мартинићком. Светој Литургији присуствовало је око педесетак вјерника из Зете, Подгорице, Бара и осталих крајева Србије и Црне Горе.

Присутнима се кратком бесједом обратио јеромонах Сергије говорећи о значају празника и честитао манастирску славу монаху Јовану, настојатељу ове свете обитељи. Послије свете Литургије монахиње манастира Бешке су почастиле присутни вјерни народ који је дошао да заједно прослави празник Светог Димитрија, као и дан обновљења још једног манастира обновљеног у његову част. Након славског ручка славари су заједно пјевали предивне народне пјесме из Русије, Србије и Црне Горе.

Манастир Топхана је најстарији манастир на Скадарском језеру и на основу мишљења археолога потиче из периода од 9. до 12. вијека. Послужио је својим трихонхосима као градитељски узор осталим манастирима на острвима на Скадарском језеру. Највјероватније је пострадао у вријеме Велике сеоба Срба 1690. године. Поред манастирске цркве подиигнут је и манастирски пирг - кула која је у прво вријеме служила као звонара, а у вријеме Турака као топовска постаја, одакле и потиче топоним Топхана (топхана-спремиште, мјесто гдје стоје топови) .

Са благословом митрополита Амфилохија, од Благовијести, 7. април 2014. године, у манастир је дошао и о његовој обнови се брине монах Јован Живковић из Цетињског манастира, који је и обновио скромни манастирски конак, као  и мали параклис посвећен Пећкој икони Пресвете Богородице. Иако први по изградњи манастир на Скадарском језеру, промислом Божјим манастир Топхана је посљедња обновљена светиња Зетске Свете Горе.

Извор: Митрополија црногорско-приморска