Литургија у Ђеврскама

Литургија у Ђеврскама
Литургија у Ђеврскама
Литургија у Ђеврскама
Литургија у Ђеврскама

У недељу, 16. марта 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Ђеврскама уз саслужење свештенства Епархије далматинске. Пре почетка свете Литургије епископ Фотије је извршио мало освећење храма Светога пророка Илије у Ђеврскама, пошто је недавно био проваљен. Непознати починиоци су оскрнавили свети храм на тај начин што су побацали свете иконе и свето Јеванђеље, као и антиминс са светог престола.

Поред тога, епископ Фотије је благословио нове полијелеје који су приложени овоме светоме храму, тако да је сада црква Светога пророка Илије у Ђеврскама потпуно довршена.

У својој беседи Епископ Фотије је рекао да друге недеље поста празнујемо Светог Григорија Паламу великог учитеља и заштитника Светога православља. Епископ Фотије је рекао да се православни Срби у Далмацији требају сакупљати око својих светиња, својих манастира и да обнова духовног живота и повратак нашег становништва у Далмацију иде управо уз обнову наших цркава и манастира. Најбољи пример за то је црква Светог пророка Илије у Ђеврскама која је потпуно обновљена и фрескописана. То не би било довољно да се и народ није вратио у Ђеврске. Тако желимо да буде са свим црквама широм далматинске Епархије.

После Свете Литургије за све присутне и госте и сво свештенство приређена