Литургија у Доњем острошком манастиру у Недјељу трећу по Духовима

Литургија у Доњем острошком манастиру у Недјељу трећу по Духовима
Литургија у Доњем острошком манастиру у Недјељу трећу по Духовима
Литургија у Доњем острошком манастиру у Недјељу трећу по Духовима
Литургија у Доњем острошком манастиру у Недјељу трећу по Духовима

У скиту манастира Острог Јован Долу на Видовдан је служена Света Литургија у цркви посвећеној Светим српским мученицима. Светом службом је началствовао јеромонах Стефан сабрат манатира Раиновац код Београда, а саслуживали су архимандрит Мирон, о. Дојчило, јерођакон Матеј са Родоса и свештенођакон Радмило Чизмовић.

У острошком скиту данас се сабрало неколико десетина вјерника, као и бројно монаштво Српске Православне Цркве.

Велики број присутних примио је Свето Причешће, након чега је служен парастос за упокојене од Косова до данас. Након тога сабрани народ предвођен оцима Стефаном и Дојчилом посјетио је манастирско гробље, гдје је о. Дојчило служио помен блаженопочившем архимандриту Лазару, схимонаху Давиду и јеромонаху Макарију. О. Дојчило је поменуо и упокојене чланове породице Никчевић чији земни остаци почивају у Јован Долу, који су манастиру Острогу даривали имање гдје је и подигнут овај величанствени комплекс, на иницијативу великог духовника о. Лазара, некадашњег игумана острошког.

Након парастоса пригодну бесједу је одржао јеромонах Стефан, који је захвалио оцу Лазару зато што је он данас Стефан, а не неко други. „Желим да се захвалим и о. Павлу и братији што сам синоћ и данас са њима на овај велики празник. Могу да замислим како је Светом кнезу Лазару било навече велике битке на Косову, како је било изаћи на мегдан тој силној војсци, кад ни нама није било свеједно чекајући данашњи празник у молитви у овој светињи, а живјети грешним животом и гледати лице Божије. Бог је удостојио и остали Његови угодници да се велики број нас данас причести у овој светињи. Тиме смо ми дали смисао и продужили смисао разлога страдања Светог кнеза Лазара. Данашње прилике говоре да је косовски идеал превазиђен и погрешан, међутим ми смо нашим присуством и причешћем овдје потврдили смисао косовског завјета.“ – ријечи су о. Стефана на гробу његовог некадашњег духовника архимандрита Лазара.

Он је додао да је Јован До бисер Митрополије црногорско-приморске. „ Молитве братије овдје поред гроба оца Лазара и других блаженопочивших монаха, као и осталих моштију, осјећамо гдје год да се налазимо“ – рекао је јеромонах Стефан.

Прослава Видовдана у Долу је настављена у манастирској гостопримници гдје су се чули звуци гусала, пјесме о Косову, Метохији и Видовдану. Данашњој слави присуствовала је и сестра некадашњег острошког игумана Лазара (Аџића).

Сљедеће велико литургијско сабрање у Јован Долу биће на празник Рођења св. Јована Претече – Ивањдан.

Жељко Вуксановић

Извор: Манастир Острог