Литургија у Глухом долу у Црмници

Литургија у Глухом долу у Црмници
Литургија у Глухом долу у Црмници
Литургија у Глухом долу у Црмници
Литургија у Глухом долу у Црмници

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је, на празник Свете великомученице Марине – Огњене Марије, са свештенством свету службу Божју у цркви Рождества Пресвете Богородице у селу Глухи до у Црмници. У току Литургије Владика је миропомазао новокрштеног слугу Божјега Зорана Антовића. У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит је рекао да је мјера жртвре мјера љубави.

„Према спремности човјековој да се жртвује за ближњега свога за истину Божју, за правду Божју, мјери се његова љубав. Што је мања љубав у човјеку, што је веће самољубље, егоизам, везаност за оно што је ништавно и пролазно, то је мања спремност на жртву“, рекао је Митрополит црногорско-приморски. Он је казао да су свети мученици пролазни живот жртвовали за вјечни и непролазни, за Бога и ближње своје. „Једна од таквих јесте и Света Огњена Марија – Марина великомученица коју данас прослављамо“, казао је Владика.

Митрополит Амфилохије је нагласио да се данашњом службом посебно сјећамо попа Јока Вучићевића из Глухог дола. „Као што се десило и данас, било је овдје крштење на данашњи дан, поп Јоко је крстио једну малу дјевојчицу. Причестио се крви и тијела Христовог, Христове жртве и љубави за спасење и вјечни живот, и онда је, приморан насиљем које је пријетило да уништи и њега и светиње, и народ Црмнице и ондашње малене Црне Горе, он кренуо, и попут великомученице Марине жртвовао себе, без остатка. Оно што је проповиједао својим вјерницима у овом храму, својим дјелом је потврдио“, рекао је владика Амфилохије.

Владика Амфилохије је рекао да се, сјећајући се попа Јока, сјећамо и свих оних који су на данашњи дан 1876. године на Вучјем долу на исти начин себе жртвовали за крст часни и слободу златну. „Међу њима је био и Горњецрмнички батаљон на чијем челу је био свештеник Марко Блажов Вукановић. Међу седамдесет и два погунула у том боју су и Црмничани Петар Вујачић и Сава Машановић. Та битка на Вучјем долу је један од најзначајнијих догађаја у ондашњој Европи“, рекао је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних Владика је са свештенством служио парастос Црмничанима пострадалим за крст часни и слободу златну у бици на Вучјем долу и на Суторману 1876. године. Потом је приређена трпеза хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска