Литургија у Хиландару

У хиландарској обитељи је свечано прослављен Сабор свих атонских отаца. Све је започело свеноћним бдењем које је трајало до раних јутарњих сати. Овај значајан празник за светогорске монашке заједнице је ове године у Хиландару сабрао и питомце Војне академије у Београду.

Свечану празничну Литургију је служило више јеромонаха, јереја, јерођакона и ђакона док су се омладинци наше честите Војске окупили око гроба свог утемељивача и оца наше нације, Св. Симеона Мироточивог. И сами заштитници нејаких и угрожених, напајали су се молитвеном снагом тик уз икону Богородице Тројеручице, брзе помоћнице и тиме још више учвршћивали у опредељењу да безрезервно служе своме роду. Пожелели су да са својим народом, окупљеним на овом слављу од којег се зарадовало и небо и земља, искажу потпуно јединство тако што су се причестили Телом и Крвљу Христовом. Окупљени народ је исказао огромно поштовање присутним младићима и уочило се да су овакви сусрети Војске и народа у српским светињама одличан подстицај јачању веза између Војске и народа.

Славље се наставило у Савиној трпезарији. Питомци су се одушевили сазнањем да обедују у аутентичној Савиној трпезарији. У разговору са хиландарским монасима нису крили колико су почаствовани тиме да су имали прилику да обедују тамо где је и Св. Сава као хиландарац давао благослове за почетак и завршетак обедовања. Јерођакон Доситеј је својим некадашњим колегама показао Ризницу Манастира у којој су војни академци задивљено посматрали повеље потписане руком наших краљева и царева.

На челу ове друге групе војних поклонника се налазио г. поручник Дејан Михајловић који је први пут био у Хиландару. Као дете је имао веронауку у Републици Српској и истакао је да све што је некада на тим часовима научио овде је видео потврду тога у пракси. Тиме је индиректно потврдио колики је значај хришћанског васпитања и образовања за једног савременог официра.

Прва организована посета наших питомаца Војне академије је трајно учврстила везе између две врсте војника: војника небеског царства - монаха и војника земаљког царства. Братство Царске Лавре Немањића је широког срца позвало питомце српских војних школа да посећују Хиландар јер је то увек један посебан догађај у ''врту мајке Божије''.