Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови

Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови
Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови
Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови
Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови

У 24. недељу по Духовима, на празник Преподобног Аврамија Затворника и Преподобне мученице Анастасије Римљанке, 11. новембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Саслуживало је свештенство Епархије бидимљанско-никшићке са гостујућим свештеником Дарјаном Комненићем из Епархије тимочке. Он је од братства храма Светог Георгија у Бору манастиру Ђурђеви Ступови донио на дар честице моштију Светог великомученика Георгија и Светог архиђакона Стефана.

Сабраном верном народу обратио се Преосвећени Епископ г. Јоаникије, који је казао да хришћани, у овим данима свеопште кризе, треба да се везују за Христа, да их Он упућује на прави, истинити пут Божји. -Сва времена имају своје тешкоће и како историја иде својим током, све више, видимо да ми хришћани треба да се стално обнављамо светим Јеванђељем, молитвеношћу и правом, истинитом вјером, јер то је оно што даје постојаност човјеку, а све остало се колеба. И у ово наше вријеме, све је дошло на испит, велике и моћне државе доживљавају кризу, распадају се и урушавају силни и моћни овог свијета, а да не говоримо шта бива са малима. Јачи гутају слабије, они који су слабији невољно се прикључују јачима, повремено, губећи свој идентитет постају, нажалост, непријатељи свог народа, рекао је Владика. 

-Хришћани треба да се подсјете како су живјели хришћани у првим временима. То подсјећање није повратак у прошлост, него је везивање за Христа, а у Христу је, истакао је Владика, и прошлост, и садашњост и будућност. Можемо рећи да је у Њему увијек будућност. Ко се за Њега везује значи да се не везује за земаљску силу, богатство, за оно што је пролазно, колебљиво, што пропада и само од себе се урушава, него се везујемо за Спаситеља нашег, за Онога Који је васкрсао из мртвих, Који нам је даровао нови живот и Који нас обнавља својим вјечним новинама, додао је епископ Јоаникије.

-Он је глава и темељ Цркве. Он је вјечни Архијереј, Првосвештеник Коме смо сви ми саслужитељи, удостојени да будемо свештеници Богу Вишњему, не само ми, него, по старом хришћанском искуству, сваки онај који учествује у овој светој служби, у приношењу бескрвне жртве. Свештеници по свом чину, народ са свог мјеста, сви заједно, Црква Божја учествујемо у тој светој служби и, по својој вјери и са свог мјеста, имамо удио у свештенству, беседио је владика Јоаникије.

-У данима свеопште кризе, не само у нашем народу него у цијелом свијету, треба да се молимо Богу да нас Он обнови, да нас измири, да нас упути, све земаљске народе, правим, истинитим путем Божјим.  Ако тако идемо не треба никога да се бојимо, казао је Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије и закључио: -Што буде више хришћана, који се моле и тако чине, биће више мира, среће, благостања и правог задовољства у овом свијету. Видимо, заиста, сваког дана како криза хвата цијелу планету и забринутост је велика. Зато треба Богу да се молимо, Њему да служимо, од Њега милост да иштемо за нас, за ближње своје и за цио свијет.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка