Литургија у родном селу Светог Мардарија

Литургија у родном селу Светог Мардарија
Литургија у родном селу Светог Мардарија
Литургија у родном селу Светог Мардарија
Литургија у родном селу Светог Мардарија

Светом архијерејском Литургијом, празничном литијом и благосиљањем славског колача, у Корнету у Љешанској нахији торжествено је прослављен празник Светог Мардарија Љешанско-либертвилског.

Светом службом у светитељевом родном селу, у сеоској цркви посвећеној Светом великомученику Георгију началствовао је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење свештенства Митрополије црногорско-приморске и молитвено учешће верног народа.

У литургијској проповеди после читања Јеванђеља, Владика је рекао да је светост својство живога Бога, као и да је човек биће призвано да задобије ту Божанску светост.

-Зато је и сам Господ рекао: Будите свети, као што је свет Отац ваш који је на небесима. Човјек је, иначе, створен по лику и по подобију Божјем, он је слика и прилика живога Бога. Слика је оно што је уграђено у човјека, а прилика је оно на шта је човјек призван – да се уподоби, да сједини са Богом. И у том смислу човјек је призван да узраста у мјеру раста висине Христове, да постане свети, као што је свет Отац на небесима, рекао је Митрополит црногорско-приморски и додао да је место које роди свеца остаје запамћено и у људском и у Божјем памћењу.

-Таква мјеста памти и Бог, а не само људи. Једно од таквих мјеста јесте управо Корнет, гдје смо се сабрали око ове древне светиње. Ово је мјесто које је рађало часне и честите људе, капетане и народне вође, рађало и митрополите… Али, оно постаје најпознатије управо по томе што је родило и свеца - Светог Мардарија Корнетско-либертвилскога, свеамериканскога, свеправославнога светитеља Цркве Божје, казао је владика Амфилохије.

Говорећи о детаљима из житија Светог Мардарија, о његовој жељи из детињства да постане монах, о његовом путу од Корнета, преко Цетиња, Котора, Трста, Београда, Студенице, Москве, Кишињева и Петрограда, Владика је подсетио да се Свети Мардарије прочуо по Русији као велики беседник.

-Упознао се са ондашњим најугледнијим људима Русије, све до цара и царске породице. Када је била анексија Босне и Херцеговине долазио је у Сарајево да брани свој народ, па је ту био и затворен. Поново је долазио кад је започео Први свјетски рат и стигао до Ниша. Желио је да иде са српском војском. Међутим, и митрополит Димитрије и краљ Петар Карађорђевић су му рекли да се врати и заврши школовање. И он се поново вратио у Русију, подсетио је владика Амфилохије и нагласио да је Светог Мардарија уочи бољшевичке револуције Свети Синод по Божјем надахнућу Руске Цркве упутио у Америку.

-Тамо гдје је био потоњи исповједник, први Патријарх обновљене Руске патријаршије Тихон, да иде тамо да буде духовни вођа Срба, који су тамо били већ почели да масовно долазе. Тамо је остао и тамо је чак изабран за епископа. Међутим, није прихватио да буде рукоположен за епископа јер је очекивао да ће то да учини Српска Црква, као што се то и догодило 1925. године. Свети Мардарије је изабран за првог нашег епископа у Чикагу.

-Све што је имао и добио, уложио је да купи земљу, тамо гдје се сада налази један од најдивнијих духовних центара Паравославне цркве у Америци. Ту је онда подигао ону цркву Светога Саве у рускоме стилу, гдје се и упокојио 1935. године. Имао је и виђење како иде према манастиру и како га дочекује огромна маса народа. Није се то догодило док је био жив, јер онда тамо није било још толико народа. И кад се то догодило? Догодило се ево прије годину дана, када је била његова канонизација, казао је митрополит Амфилохије и закључио да се тако остварила његова детиња жеља.

-И од малога Ивана родио се велики Мардарије, велики светитељ Цркве Божје, један од најдивнијих украса, не само Корнета и Љешанске нахије него и велике Америке. Читавог свог живота жртвовао се за правду Божју, за истинску вјеру и за служење Христу Богу, закључио је митрополит Амфилохије.

Литургијском сабрању у Корнету присуствовали су и у њему молитвено учествовали и ђаци другог разреда Богословије Светог Петра Цетињског на челу са својим разредним старешином проф. Александром Вујовићем. Тај разред цетињских богословаца Светог Мардарија слави као своју крсну славу, па је митрополит Амфилохије њихов славски колач после Литургије благословио и преломио на темељима светитељеве родне куће.

По Митрополитовом благослову, на тим темељима ће ускоро почети градња храма посвећеног Светом Мардарију, са олтаром који ће се налазити на месту где се налазило кућно огњиште.

Извор: Митрополија црногорско-приморска