Литургија у Саборном храму у Подгорици

Литургија у Саборном храму у Подгорици
Литургија у Саборном храму у Подгорици
Литургија у Саборном храму у Подгорици
Литургија у Саборном храму у Подгорици

У четврту недјељу Часног поста посвећену Светом Јовану Лествичнику, 10. априла 2016. године, одслужена је света Литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Началствовао је протојереј Бранко Вујачић, саслуживали су протојереји Далибор Милаковић, Миладин Кнежевић, Мирчета Шљиванчанин као и протођакон Владимир Јарамаз.

Након читања из светог Јеванђеља, многобројном сабраном вјерном народу  пастирским се словом обратио управо началствујући протојереј Бранко Вујачић. Отац Бранко је протумачио двије прочитане јеванђелске приче и говорио је о дубљем смислу и значају онога што је у њима садржано, истичући да је и суштина и порука прве приче управо сва у томе да је и наша вјера коју имамо, коју осјећамо и коју држимо - дар Божји, будући да су наше снаге мале и незнатне, те и да сами често знамо упадати у маловјерје и невјерје.

Отац Бранко је дотичући се и друге јеванђелске приче нагласио и указао на суштину онога што нам и она поручује и чему нас подучава: -И послије великога догађаја и после велике славе људске Господ најављује своје страдање и своје тридневно васкрсење, да припреми своје ученике да се не поколебају, да укаже да ће услиједити Његово суђење - Његово распеће. Али поучава и њих, ученике своје, да послије славе овога свијета, долази и мучеништво и распеће и поучава све нас хришћане да послије доброга дјела и прослављања у овоме свијету не очекујемо да нас људи славе. Него обичан је пут да послије тога долази мучеништво и долази оно да нас Бог исцјељује од те сујете и да нас Бог припрема за Царство Божје.

Отац Бранко је такође овом приликом обавијестио све присутне да сви они који до сада нису примили свету тајну крштења а то намјеравају и желе учинити управо то могу урадити и на Велику Суботу у склопу древне ранохришћанске праксе. Наиме, већ неколико година уназад у Саборном храму у Подгорици се његује ова древна ранохришћанска пракса саборног крштавања вјерника на Велику Суботу, т ће ова пракса на општу радост бити настављена и ове године. Стога се од данас могу пријављивати сви заинтересовани за учешће у саборном крштењу и оставити своје личне податке код црквењака у Саборном храму. Саборно крштавање ће се обавити на Велику Суботу - 30. априла 2016. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у обновљеној ранохришћанској крстионици из шестог вијека, која се налази у лијевом пиргу Саборног храма, посвећеном Светом Симеону Мироточивом, када ће свештенство Саборног храма крстити све пријављене са почетком у 7 часова.

Извор: Митрополија црногорско-приморска