Литургија у славу Светог Јована Златоустог

Литургија у славу Светог Јована Златоустог

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог Јована Златоустог, у суботу 26. новембра, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Преосвећеном Владици је саслуживало монаштво Манастира, а Архијерејској Литургији у славу Светог Јована Златоустог, присуствовао је вјерни народ беранског краја, од којих је један број приступио Светој тајни Тијела и Крви Христове.

Бесједом о великом Оцу Цркве Божије – Светом Јовану Златоустом, који је живио на размеђи 4. и 5. вијека, оставивши Цркви многе драгоцјене књиге својих бесједа, обратио Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

“Светог Јована Златоустог зовемо васељенским светитељем и учитељем, зато што је, прије свега, живио светим животом, служећи Господу у све дане свог живота, а нарочито када су дошла искушења за њега и за Цркву. Остао је вјеран Господу до посљедњег свог издиханија. Он је и исповједник вјере православне, јер је био протјеран са свог епископског сједишта, али оно што највише краси Светог Јована Златоустог јесу његова истинољубивост, правдољубивост, храброст, а све то заједно представља Светост његовог живота.“

“Много се трудио да изучи Свето Писмо, не само да га изучи, него и да га протумачи, а Бог му је даровао такву благодат Светог Духа и такву мудрост са Неба да је, тумачећи Свето Писмо, постао проповједник ријечи Божије раван апостолима и Светим пророцима. Говори се да му је, док је писао тумачење Посланица Светог апостола Павла, сам Апостол Павле на уво говорио и откривао смисао ријечи Божијих из Светог Писма, а све то ради користи вјерних. И до дана данашњег он је непревазиђени проповједник ријечи Божије и тумач Светог Писма, велики молитвеник и наш заступник пред Господом, јер му је Господ због његовог светог живота, његових молитава, његовог поста и подвига, због проповиједања и вјерности до краја живота, нарочито у искушењима, даровао такву светитељску благодат да нас све заступа својим светим молитвама“, казао је Преосвећени Владика Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка