Литургија Велике суботе у храму Рођења Пресвете Богородице

Литургија Велике суботе у храму Рођења Пресвете Богородице
Литургија Велике суботе у храму Рођења Пресвете Богородице
Литургија Велике суботе у храму Рођења Пресвете Богородице
Литургија Велике суботе у храму Рођења Пресвете Богородице

На Велику суботу, 11. априла 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је свету архијерејску Литургију у новом храму Рођења Пресвете Богородице у 16. бечком округу. Саслуживали су старешина храма јереј Јован Алимпић, јереј Александар Станковић и ђакон Синиша Дувњак из Београда.

Литургији је присуствовао велики број верника, од којих су многи пришли светој Чаши. У својој беседи, владика Андреј је протумачио јеванђељско сведочанство о Васкрсењу Господњем и необичним догађајима и сусретима близу гробнице у коју је Господ био положен. После Литургије Владика је поделио антидор, а затим је још остао у храму, разговарајући са народом.

На Велики петак, 10. априла 2015. године, у Саборном храму у Бечу, касно увече, служено је јутрење Велике суботе током ког су певане статије. Јутрење је служио архијерејски намесник за Аустрију прота Крстан Кнежевић уз саслужење настојатеља Саборне цркве Славише Божића, оца Михаила Смиљанића и протођакона Милоша Ждралића. На крају јутрења, учињена је и литија око храма.

На Велики петак, 10. априла 2015. године, у храму Васкрсења Христовог у Бечу, касно увече, служено је јутрење Велике суботе током ког су певане статије. Јутрење је служио настојатељ васкрсењског храма прота Драго Вујић уз саслужење оца Драгана Бирташевића и ђакона Филипа Милуновића. На крају јутрења учињена је и литија око храма.

На Велики петак, 10. априла 2015. године, у храму Васкрсења у Бечу служено је вечерње Великог петка током ког је изнето свештено Јеванђеље, Часни крст и плаштаница верном народу на поклоњење и целивање. Вечерње је служио прота Драго Вујић уз саслужење оца Драгана Бирташевића и ђакона Филипа Милуновића. По изношењу Јеванђеља, крста и плаштанице верни народ је приступио да се поклони.

На Велики петак, 10. априла 2015. године, у Саборном храму у Бечу служено је вечерње током ког је изнето Јеванђеље, Часни крст и плаштаница верном народу на поклоњење и целивање. Вечерње је служио архијерејски намесник за Аустрију прота Крстан Кнежевић уз саслужење настојатеља Саборне цркве оца Славише Божића и протођакона Милоша Ждралића. Саборни храм био је препун вернога народа. По изношењу Јеванђеља, крста и плаштанице сви су стрпљиво и дуго чекали у реду да би се поклонили. За време поклоњења, служено је и мало повечерје са каноном.

На Велики четвртак, 9. априла 2015. године, у храму Васкрсења Христовог у Бечу касно увече служено је јутрење Великог петка током ког је прочитано 12 јеванђелских одељака о спасоносном Страдању Господњем. Јутрење је служио настојатељ Васкрсењског храма прота Драго Вујић уз саслужење пензионисаног бечког свештеника проте Сретоја Душанића, оца Михаила Смиљанића и ђакона Филипа Милуновића.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска