Литургијом на Барском Триконхосу почела прослава Светог Јована Владимира

Литургијом на Барском Триконхосу почела прослава Светог Јована Владимира
Литургијом на Барском Триконхосу почела прослава Светог Јована Владимира
Литургијом на Барском Триконхосу почела прослава Светог Јована Владимира
Литургијом на Барском Триконхосу почела прослава Светог Јована Владимира

У четвртак, 1. јуна 2017. године, светом Литургијом на Барском Триконхосу почела је овогодишња прослава Светог Јована Владимира у Бару. Свету Литургију служио је протојереј Слободан Зековић, архијерејски протопрезвитер барски, уз саслужење јереја Младена Томовића и у присуству вјерног народа. Након свете службе Божје, послужење за сабрани народ припремили су чланови Српског културног друштва „Слово љубве“ из Бара.

По мишљењу и истраживању археолога Младена Загарчанина Барски (Тополички) триконхос је сигурно један од најзначајнијих палеовизантијских сакралних објеката на источној обали Јадрана и најстарији архитектонски споменик у самом Бару. Подигнут је као гробна капела неком црквеном великодостојнику – епископу у V вијеку, на мјесту гђе је археолошким ископавањима пронађена извјесна количина грнчарије из IV вијека (нарочито амфора сјеверноафричке провенијенције) и неки можда старији остаци грађевине, који би могли да индицирају на исти хронолошки и историјски процес који је забиљежен истраживањем локалитета на Великом Пијеску – вила, а онда црквени објекат.

У основи триконхоса је крст са дугачким правоугаоним наосом који се завршава одвојеним протезисом и ђакониконом. Рађен у алтернацији камена и квадратне опеке, овај објекат је засигурно имао неколико одвојених фаза које су уз првобитну, када је био у функцији меморијалне капеле, добио егзонартекс са звоником и приграђену просторију са јужне стране, такође намјењене сахрањивању. По свему судећи, храм је у продужетку имао и атријум (као што је то случај са црквама у Куршумлији и Царичином граду ), а то се може и сагледати на основу резултата истраживања шездесетих година, гдје су у продужетку грађевине констатовани остаци зидова.

Овај храм у посљедњој својој фази био је посвећен Светом Јовану Владимиру.

Прослава Светог Јована Владимира у Бару биће настављена сјутра, у петак 2. јуна када ће бити служена Литургија на остацима манастира Пресвете Богородице у Ртацу, са почетком у 9 часова.

У суботу, 3. јуна 2017. године:

  • 9:00 Света Архијерејска Литургија у Храму Светог Јована Владимира, служи Митрополит Амфилохије
  • 9:00 Света Литургија у манастиру Пречиста Краинска
  • 19:00 Свечана Литија улицама Бара
  • 21:00 Организован превоз за Микулиће испред Саборног Храма
  • 22:00 Вечерња служба у цркви Светог Николе у Микулићима
  • 22:00 Свечано бденије у манастиру Светог Сергеја Радоњешког

у Недељу, 4. јуна 2017. године:

  • 1:00 Полазак Литије, са Крстом Светог Јована Владимира, испред цркве Светог Николе у Микулићима до Цркве Свете Тројице на врху Румије
  • 2:00 Света Литургија у манастиру Светог Сергеја Радоњешког
  • 5:00 Света Литургија у Цркви Свете Тројице на Румији

Извор: Митрополија црногорско-приморска