Литургијска прослава двестогодишњице Чегарске битке

Битка на Чегру је једна од пресудних битака вођених у Првом српском устанку између српских устаника и Турака. Битка се одиграла се 31. маја 1809. године на брду Чегар (потковица, стопало) код села Каменица надомак Ниша. Својим јунаштвом истакао се ресавски војвода Стеван Синђелић. Не могавши да победи бројно јаче турске снаге које су продрле у шанац, Синђелић је пуцао из кубуре у подземни магацин барута. У страшној експлозији настрадали су сви српски војници и много Турака. Да би застрашио Србе, турски паша је у знак освете и опомене наредио да се од лобања палих српских устаника сагради Ћеле-кула на улазу у Ниш. У Ћеле-кулу су узидане 952 лобање и данас стоји као симбол борбе Срба за независност.

Алфонс де Ламартин француски путописац је записао 1833. при посети Ћеле кули:

„Нек Срби сачувају овај споменик! Он ће научити њихову децу колико вреди независност једног народа, показујући им по какву су је цену платили њихови очеви."

Поводом двестогодишњице од битке на Чегру, 31. маја 2009.године,на платоу испред Ћеле-куле Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење ректора Призренске Богословије протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића,као и свештенства цркве светог Николе у Нишу, професора Призренске Богословије и тројице ђакона.

Светој Литургији је присуствовао градоначелник Ниша г. Милош Симоновић,као и други представници власти. После Литургије служен је парастос свим војсковођама и војницима изгинулим на чегарском бојном пољу. После парастоса,обраћајући се верном народу,у својој архипастирској беседи Преосвећени је истакао значај ратника,који су на данашњи дан пре 200 година положили живот свој за слободу свога народа,плативши је најскупљом ценом-својим животима. Преосвећени је нагласио да овај споменик (Ћеле-кула) служи као пример искрене жртве и љубави,а у исто време и показатељ колику је цену српски народ платио за „слободу златну",као ниједан други народ.

Светој Литургији су присуствовали и ученици Призренске Богословије у Нишу,који су поред Хора цркве св.Николе, одговарали на Литургији, и својим појањем увеличали овај велики јубилеј.

Извор: Епархија нишка - свештеник Слободан Стојковић