Литургијска радост у манастиру Вујан

Литургијска радост у манастиру Вујан
Литургијска радост у манастиру Вујан
Литургијска радост у манастиру Вујан
Литургијска радост у манастиру Вујан

У понедељак, 5. августа 2013. године, када наша света Црква прославља Свете мученике Трофима и Теофила, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила манастира Вујан, уз саслужење игумана Јована (Никитовића), протојереја-ставрофора Миленка Милованчевића, протојереја Милана Мионића, јереја Владимира Стефановића и јереја Драгана Ђорема.

Овом приликом епископ Јован рукопроизвео је игумана Јована у чин архимандрита, и у поздравној беседи истакао да ношење напрсног крста јесте велика част, али и обавеза, која у сваком тренутку треба да нас подсећа на пут до Голготе и Крсну Жртву Господа Исуса Христа. На пут, на коме има посртања, клецања и падова, али пут који уз покајање и Евхаристију води спасењу.

У току трпезе љубави епископ Јован је подсетио верни народ да је блажене успомене патријарх Павле провео у Вујну четири године за  време Другог светског рата где се излечио од туберкулозе. Архимандрит Јован је изнео ручни крст који је патријарх Павле лично изрезбарио, урезао 1946. годину и оставио у спомен манастиру.

Манастир Вујан се налази северно од Чачка уз Ибарску магистралу, смештен је на јужним падинама планине Вујан, окружен столетном буковом и храстовом шумом, а на свега 4 километра од природног лечилишта Атомске бање Горња Трепча, коју је епископ Јован посетио после манастирске трпезе љубави.

Извор: Епархија шумадијска