Литургијска сабрања у Епархији зворничко-тузланској

Литургијска сабрања у Епархији зворничко-тузланској
Литургијска сабрања у Епархији зворничко-тузланској
Литургијска сабрања у Епархији зворничко-тузланској
Литургијска сабрања у Епархији зворничко-тузланској

Божице - Епископ зворничко-тузлански Василије служио је на празник Света Три Јерарха свету архијерејску Литургију у храму Преноса моштију светог великомученика Георгија у Божинцима. Владики Василију саслуживали су архијерејски намјесник дервентски протојереј-ставрофор Драган Калиновић, протојереј-ставрофор Стево Милошевић и протођакон Славољуб Милошевић.

„Данас прослављамо три велика учитеља наше Свете Цркве, светог Василија Великог, светог Григорија Богослова и светог Јована Златоуста. То су биле три личности које су живјеле живот свој за ближњег и преко ближњег за Господа свога. Многа искушења су имали у немирно вријеме у којем су живјели, али су на свакоме мјесту и у свако вријеме чврсто исповиједали Христа распетога и васкрслога, а преко Њега и Оца и Духа Светога. Ова три дивна светитеља су по свом темпераменту били различити, али су били јединствени у прослављању Господа. Свети Василије велики, мудар, стамен, непоколебљив у проповиједању светога јеванђеља. Свети Григорије Богослов, велики учитељ Цркве који је продирао у дубину јеванђеља и написао многе књиге које нам данас служе као путоказ послије јеванђеља, а за његово тумачење како треба да живимо овоземаљски живот. Свети Јован Златоуст, бритак језик као најоштрија сабља, сасијецао је све оно што се гријехом зове у животу. Због расправа у народу који је већи од ова три светитеља, Господ Бог је на себи својствен начин допустио да се сва тројица објаве вјерном народу и саопште да су њих тројица једно у Господу и да ни један од њих није већи или мањи пред лицем Господњим“, истакао је Владика Василије и додао: “Хвала свима вама који сте на неки начин учествовали у украшавању ове прелијепе цркве. Нека вам Господ подари сваковрсна добра неба и земље. Жива црква има душу, а њена храна је ријеч Божија која се проповиједа по храмовима. Бити заједничар у светој Цркви у недељне и празничне дане значи бити у јединству са небеским анђелима који непрестано опјевавају славу Божију. Благодаримо, браћо и сестре, за сва добра којима нас непрестано обасипа. Благодаримо Творцу нашем коме нека је слава у све вијекове. Амин“.

Бијељина - Владика зворничко-тузлански Василије служио је на празник преподобних Јефрема Сирина и Исака Сирина свету архијерејску Литургију у храму светих апостола Петра и Павла у Бијељини. Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереји-ставрофори Цвико Мојић и Стево Милошевић, протођакон Жарко Мијатовић и ђакон Бојан Чечар. Владика Василије је на Светој Литургији рукоположио у чин ђакон Игора Шојића из Велике Обарске, дипломираног теолога Санкт-Петербуршке академије.

Извор: Епархија зворничко-тузланска