Литургијско сабрање у Буенос Ајресу

Литургијско сабрање у Буенос Ајресу
Литургијско сабрање у Буенос Ајресу
Литургијско сабрање у Буенос Ајресу
Литургијско сабрање у Буенос Ајресу

У недељу, 17. маја 2015. године, у Саборном храму Благовијести Пресвете Богородице у Буенос Ајресу Божанску Литургија је служио Његово Преосвештенство Епископ аргентински и јужноамерички г. Леонид. Тог дана су руски храм посјетили и саслуживали у светој Литургији гости из Српске Православне Цркве - архимандрит Кирило (Бојовић), који однедавно испуњава дужност замјеника митрополита Амфилохија у Аргентини и Јужној Америци, архиђакон Рафаило и протођакон Никола Радиш.

Такође, Владици су саслуживали и благочини Бразилског округа Аргентинске и Јужноамеричке епархије - протојереј Анатолиј Топала, који је дошао у Буенос Аирес службено, и клирици Епархије јереј Сергиј Јурин и јереј Олег Забусењ.

За вријеме малог входа епископ Леонид је прочитао богослужбену награду протојереју Анатолију Топали, који је удостојен права служења Божанске Литургије са отвореним Царским вратима до Херувимске пјесме.

По завршетку Литургије, епископ Леонид се обратио гостима из Српске Цркве ријечима поздрава изразивши жељу и спремност да помогне свеобухватну сарадњу и братско заједничарење међу клирицима и вјерницима наших Цркава.  

И архимандрит Кирило је казао топле и срдачне ријечи којим а је потврдио да је Српска Црква увијек била са Русијом и њеним народом, преживљавајући заједно и добро и зло, тугујући у тешким годинама и радујући се у годинама благостања. Такође, отац Кирило је напоменуо неопходност чувања наше вјере, јединства и историјских вриједности (традиције) од таласа нацизма и мржње који се опет јако осјећају на границама наших држава.

Изовр: Руска Црква у Јужној Америци, http://миссия-южамерика.рф/новости/архиерейское-богослужение-в-неделю-6-ю-по-пасхе.html