Литургијско сабрање у манастиру Крки

Литургијско сабрање у манастиру Крки
Литургијско сабрање у манастиру Крки
Литургијско сабрање у манастиру Крки
Литургијско сабрање у манастиру Крки

У среду прве седмице Часног поста, 25. фебруара 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је Литургију пређеосвећених Дарова у манастиру Крки уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске.

Пређеосвећене Литургије се по древној традицији служе сваке среде и петка у току Часног поста да би се хришћани што чешће и редовније могли причешћивати светим тајнама Христовим. Период поста Свети оци упоређују са изласком јеврејског народа из египатског ропства, а на томе путу Бог је свој старозаветни народ хранио небеском маном (хлебом).

Најстарије сведочанство о овом посту потиче с краја II века. Свети Иринеј Лионски, у писму папи Виктору поводом спорова о времену празновања Пасхе, помиње пасхални пост који је у то време трајао краће него данас (три дана), а практикован је свуда. Даље податке о овом посту даје Тертулијан, према пракси Римске и Африканске цркве.

Из Сиријске дидаскалије (друга половина III века), види се да је пасхални пост трајао једну седмицу, а сигурно сведочанство о пасхалном посту у трајању од 40 дана потиче из IV века, од Јевсевија Кесаријског, као и из пасхалне посланице Св. Атанасија Великог. Данашњи облик васкршњег поста (грч: Μεγάλη Τεσσαρακοστή – Велика четрдесетница) развио се у V веку.

Пост је вишедимензијског карактера и ни у ком случају није одрицање од хране и изгладњивање, јер по речима светих Отаца: „Ми нисмо телоубице, већ страстоубице“. Пост у хришћанству не представља само одрицање од масне или мрсне хране, већ првенствено има духовну димензију. Пост представља и уздизање духа над телом, победу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обележавање и прославу празника Васкрсења.

Извор: Епархија далматинска