Литургијско сабрање у Шанцу

Литургијско сабрање у Шанцу
Литургијско сабрање у Шанцу
Литургијско сабрање у Шанцу
Литургијско сабрање у Шанцу

У недељу, 6. октобра 2019. године, у храму Свете преподобномученице Петке Римљанке у Шанцу по други пут је литургијски прослављено новоосновано колачарство којим се и литургијски у годишњем кругу поред акатиста, који се служи сваког понедељка, прославља чудо Божје и милост Светог Јована  Претече и Крститеља.

Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Мирослав Николић, парох мудраковачки, за време чијег опслуживања парохије шаначке је икона мироточила, а саслуживао је протојереј-ставрофор Слободан Стојановић, пезионисани парох обрешки.

Мироточење престоне иконе Светог Јована је примећено на празник Светих цара Константина и царице Јелене, 3. јуна 2015. године, а за празновање ове духовне радости шаначких парохијана узет је први од седам у низу празника који је посвећен овом светитељу за кога је сам Господ Исус рекао да је највећи од мужа и жене рођених.

Зачеће Светог Јована  Претече и Крститеља је прво звоно и глас Благовеститеља Господњег који најављује почетак спасоносних догађаја у икономији спасења, те га и ми узесмо да као такав глас буди и наша срца и душе да припремамо и приправљамо пут за сусрет са Господом. 

Литургијско сабрање је настављено у црквеној сали трпезом љубави коју је за сабране  уприличио овогодиљњи колачар Јовица Илић са својом породицом и верним народом.

Извор: Епархија крушевачка