Литургијско сећање на Новомученике крагујевачке

Литургијско сећање на Новомученике крагујевачке
Литургијско сећање на Новомученике крагујевачке
Литургијско сећање на Новомученике крагујевачке
Литургијско сећање на Новомученике крагујевачке

Крагујевачки октобар или Крагујевачки масакр представља масакр који су над цивилним становништвом Крагујевца и околних села починиле јединице нацистичке Немачке од 19 до 21. октобра 1941. године.

У овом злочину је страдало око три хиљаде становника Крагујевца и околних места, а међу њима је било и три стотине крагујевачких ученика и петнаесторо деце старости између 8 и 15 година. Тим поводом и ове године служена је света архијерејска Литургија на платоу испред храма Светих новомученика крагујевачких у Шумарицама. Свету Литургију и молебан Новомученицима поред споменика служио је Његово Преосвештенствo Епископа шумадијски г. Јован, уз саслужење свештенствa Епархије шумадијске.

Венце на споменик , који је посвећен стрељаним ђацима и родољубима у крагујевачким Шумарицама, положили су председник Републике Србије Александар Вучић, председник Владе Републике Србије Ана Брнабић и министри Зоран Ђорђевић, Славица Ђукић Дејановић и Вања Удовичић, бивши председник Републике Србије Томислав Николић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, као и амбасадори из Немачке, Русије, Палестине, Аустрије, Белорусије и бројне делегације из Србије и иностранства.

Након полагања венаца и молебана, у Спомен парку Шумарице покрај споменика стрељаним ђацима и професорима одржан је Велики школски час у знак сећања на стрељане цивиле у Другом светском рату.

Велики школски час и ове године свету шаље поруку да се никада и нигде не понови злочин из Другог светског рата када су фашистичке снаге 1941. године стрељале хиљаде недужних мушкараца, жена и деце, међу којима су били и ђаци и професори Прве крагујевачке гимназије. Ове године, како је и најављено, изведен је драмски приказ Игре бројева крагујевачког књижевника Мирка Демића, а у режији Марка Мисираче. У уметничком програму наступили су глумци Крагујевачког позоришта и гости из Београда, музику је компоновао Бранислав Пиповић, сценограф је Борис Максимовић, а костиме је урадила Драгица Илић.

Глумци који су наступили у драмском приказу су: Миодраг Крстовић, Бојан Жировић, Саша Пилиповић, Милош Крстовић, Никола Милојевић, Чедомир Штајн, Иван Видосављевић, Миодраг Пејковић, Сања Матејић, Јасмина Димитријевић, Никола Пејковић и Реља Марковић.

Извор: Епархија шумадијска