Љетопис Бањана и Рудина

Љетопис Бањана и Рудина
Љетопис Бањана и Рудина
Љетопис Бањана и Рудина
Љетопис Бањана и Рудина

Удружење Бањана и Рудињана "Владика Сава Косановић“ организовало је у суботу 13. фебруара 2016. године, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, промоцију првог броја Љетописа Бањана и Рудина.

Представљању Љетописа, који издаје Удружење Бањана и Рудињана "Владика Сава Косановић“,присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, као и бројна публика.

Љетопис Бањана и Рудина, према ријечима Веселина Матовића, има претензију да не буде уобичајени часопис и зборник, већ, прије свега, сабирник у који треба да се сабере духовно, културно и морално наслеђе које су нам оставили преци, али, истовремено, и оно што се у овом времену ствара, али у огледалу онога што су преци завјештали.

Др Војислава Миљанића, један од иницијатора овог часописа,је казао да Љетопис представља "одшкринута врата прошлости нашег завичаја о којем се и до сада писало, али недовољно“, па је овим часописом створена могућност за већим изучавањем прошлости Бањана и Рудина и историјских збивања, а све ради очувања прадједовских огњишта и наслијеђених обичаја.

Чедомир Поповића сматра да је последња два вијека,много писано о овом крају из области: историје, географије, етнологије, у прози, у поезији, али, ово је први пут да се систематично, на једном мјесту, објављују радови из различитих научних области, које су написали Бањани и Рудињани.

Љетопис Бањана и Рудина,пјесник Вишња Косовић доживљава као израз самобитности и аутентичности. Сви радови, који су објављени у овом првом броју, од веома студиознихисторијских, историографских, преко теоријско-књижевних, аксиолошких, антрополошких, показују дубоку укоријењеност нашег народа у Христу и хришћанству.

Ово волуминозно дјело, од 661 стране, подијељено је на поглавља: Владика Сава Косановић, историја, етнологија, Сакрално и споменичко наслеђе, Народно стваралаштво, Устаничко доба, Људи и јунаци, Приче и причања, Поновна освјетљавања, Дарови наших предака, Савременици, Црна Гора данас, Хумор и одмор, а све је то уредник Милутин Мићовић, напоменуо је Чедомир Баћовић, зачинио својом надахнутом и инспиративном уводном ријечју.

"И поред тога што то није моја примарна унутрашња тема, осјетио сам велику благодарност наслеђа нашег човјека, јер имало се из чега изабрати, имала се из чега направити ова тако згуснута књига у којој је згуснуто памћење наших Бањана и Рудина, нашег човјека и његов лик. Користим прилику да изразим захвалност људима који су се прије покретања овог часописа бавили том темом, људима који су написали значајна дјела и то је била основа за наше Удружење и за наш часопис“, казао је Милутин Мићовић, главни уредник Љетописа.

Вече су употпунили гуслар Драгутин Перовић и група "Бањке“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка