Љубав Божја је наша нада

Љубав Божја је наша нада
Љубав Божја је наша нада
Љубав Божја је наша нада
Љубав Божја је наша нада

На Велики петак не прича се и не пева јер распет је човек, распет је Бог. Ко то чини у њему обитава зло, какво је било у људима који су са Господа Христа скинули одећу, исмејали Га, тукли и на крају усмртили. Нажалост, сведоци смо да и у наше време има оних који сведоке Христове убијају. У Кенији је недавно освануо Велики петак, када је 148 невиних људи масакрирано. Без икакве кривице, тек због вере у Сина Божјег...У данашњем дану ваља нам одабрати између пута зла или јединог који осмишљава овај живот – богочовечанског пута. Јер, ко данас у мислима не превије ране Христу, неће то ни ближњем учинити, нити му да носи крст помоћи, део је мудре и дубоко емотивне проповеди о тајни Часног крста и жртве Христове свештеника Саше Максимовића на вечерњем богослужењу Великог петка у Храму Васкрсења Христовог. Ходити богочовечанским путем значи радовати се са онима који се радују, али, што је и истински подвиг православног верника, плакати са уплаканима.

- Много је распетих око нас – болесних, без посла, без будућности... Много је неожењених и неудатих, без потомства, злостављаних, који не налазе мир. Много је и оних који живе у заједници, а ипак су усамљени- немају човека да поред себе да поразговарају. Нико више не зна да прећути, када је потребно. Нити да изговори ону реч, која се изговара теже од свих других, реч „опрости“. Ми у Србији немамо искушења мучеништва, каква су имали рани Хришћани и каква имају данас у Кенији, Сирији и Ираку. Наше мучеништво је ментално, које исцрпљује, мрцвари душу и кида је парче по парче... Једини лек свима који носе свој крст јесте трпљење и чекање. Другог излаза нема. Не очај и безнађе, него нада у дан који чекамо- дан васкрсења- поручио је јереј Саша Максимовић.

Како каже старац Софроније Сахаров, овај свет треба истрпети као да у њему нема ничег нарочитог. Али, вели овај богомудрац, у њему постоји љубав тројичног Бога, која је у Царство небеско увела разбојника и која је опростила мучитељима и убицама. Та љубав Божја је наша нада. Људски је туговати због крстова које носимо. Али, након туге долази радост васкрсења и вечног живота, које нам дарује Господ Христос, закључио је о. Саша Максимовић.

Вечерње богослужење на Велики петак довело је у саборни ваљевски храм мноштво верног народа, који је приступио целивању плаштанице.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска