„Логос“ представљен у Ваљеву

„Логос“ представљен у Ваљеву
„Логос“ представљен у Ваљеву
„Логос“ представљен у Ваљеву
„Логос“ представљен у Ваљеву

Први број часописа студената Православног богословског факултета у Београду „Логос“ изашао је далеке 1932. године. Била је то скромна свешчица са уско стручним текстовима. Потом су, услед раду факултета нимало наклоњених околности у атеистичком друштву, наступили вишегодишњи прекиди у објављивању. Године 1992. "Логос" је обновљен и до данас континуирано излази, напредујући тематски и визуелно у складу са потребама данашњег читаоца. Идеја уредништва јесте да часопис третира савремене проблеме кроз теолошку призму јер све може бити предмет теологије, истакао је члан уредништва "Логоса" Вук Вукчевић на промоцији у Ваљевској гимназији, коју је приредила Светосавска омладинска заједница.

Тема новог броја "Логоса" је мисија Цркве. Подељен је на рубрике "Библијски хоризонти", "Културни светионик", "Хуманитарне акције"... у оквиру којих су обрађени библијски мотиви на начин близак савременом човеку, разни културни феномени данашњице, као и милосрдни подухвати студената. Наиме, објаснио је Вукчевић, часопис нема цену. Свако за примерак одвоји колико може новца. Студенти га потом сакупе и искористе за пружање помоћи онима којима је она потребна те у наредном броју часописа о томе известе читаоце.

"Логос" настоји да подржава мисију Господа Христа, да буде рука помоћи свима. Христос је чинио чуда – исцељивао болесне и подизао на самртном одру уневољене, чинивши их равноправним члановима друштва. Ми не можемо да чинимо чуда, али можемо да творимо дела која ће показивати вољу Божју, рекао је Никша Степановић. Позвани смо да проповедамо Царство Божје – литургијску радост, лепоту живљења са Христом, сматра Степановић.

О улози жене у Цркви и даље постоје непознанице и предрасуде. Да ли жене имају право уписа на ПБФ, постоји ли прописана гардероба за њих, шта ће радити кад заврше студије... само су нека од питања, са којима су суочене припаднице нежнијег пола, које се одлуче да образовање стичу из области теолошких наука, поделила је са посетиоцима Марина Ћакић, чланица уредништва "Логоса". Хришћанство даје много места ангажовању жене још од времена ране Цркве. У Новом завету имамо неколико примера жена веома чврсте вере: покајана блудница, крвоточива жена, Хананејка... Домострој спасења извршава се кроз жену – Пресвету Дјеву Марију, чија послушност остварује сарадњу Бога и човека, каква је требала бити у Едему. Напослетку, на Голготи крај Христа Господа су жене, а и у часу Васкрсења Он се прво њима јавља. Дакле, закључује Марина Ћакић, свако од нас призван је на царско свештенство спрам дарова које поседује. Мушкарци и жене, према хришћанском учењу, треба да живе у заједници, љубави и сарадњи.

Часопис "Логос" није претенциозан. Нема намеру да људима намеће своје идеје, већ да вођен светоотачким примерима ради на смислу живота младог човека, који се остварује у Цркви Божјој, мишљења је Александар Даниловић. Иако су се неке прилике у друштву промениле, Црква се и даље замишља као заједница старих људи или пак људи са извесним социјалним и економским проблемима. Има и оних који у храм одлазе и свештеника у дом примају из традиционалних разлога ("ваља се"), као и школараца који то чине пред контролни задатак. То није лоше, али није суштина живљења у Цркви. Кроз верску наставу, младог човека треба припремити за Реч Божју. Прићи му духом светих отаца, а у духу времена, језиком који он разуме. Не наметати му Христа, већ га пружити као избор, поручио је Александар Даниловић.

На Богословском факултету постоји Студентски парламент и Актив за научни подмладак. Сарадња са другим факултетима је развијена и ускоро ће, у сарадњи са колегама са Природно – математичког факултета из Новог Сада, "Логос" бити представљен и у "српској Атини". У припреми је и интернет – издање, а са читаоцима се увелико комуницира посредством популарних друштвених мрежа. Јер, како рекоше уредници, дух модерног доба мора да се прати. Међу ваннаставним активностима, ПБФ може се похвалити шаховским и фудбалским клубом. Београдски теолози су готово сваке године шампиони турнира свих теолошких факултета у Европи. Дакле, ко год одлучи да школовање настави на овој високошколској установи, поред стицања широког образовања, разне таленте може остварити и развијати. Чланови уредништва "Логоса" са радошћу су одговарали на разна питања посетилаца промоције, потврдивши и тиме да су, иако веома млади, сјајно дорасли мисионарском задатку који им је поверен.

Извор: Епархија ваљевска