Лозница: У част Светог владике Николаја

Поводом 135 година од рођења Светог владике Николаја Велимировића, 60 година од блаженог упокојења и 25 година од преноса моштију у родни Лелић, у организацији Црквене општине Лозница, 26. марта 2016. године одржана је свечана академија са богатим духовним и културно-уметничким програмом у Вуковом Дому културе. На самом почетку је отпеван тропар Светом владики Николају у осмом гласу у извођењу Дечјег црквеног хора „Свети Сава“, којим је дириговао проф. Драган Ђедовић, иначе режисер целокупне академије.

Затим се у препуној сали Дома културе „Вук Караџић“ грађанима, свештенству и градским оцима обратио градоначелник Лознице г. Видоје Петровић. Између осталог, Градоначелник је рекао: -Не могу се отети утиску да је морални чин, мада мислим да је то више дужност, обавеза или захвалност, да се обратим на овој академији која је посвећена лику и делу великог светитеља. Као човек који је пре неколико година понео одличје са ликом Светог оца Николаја, желим да подсетим да је наш град за све ове године новог миленијума остварио квалитетну сарадњу са Шабачком епархијом, лозничком Црквеном општином, њеним Црквеним одбором, старешинством и свештенством. Градоначелник је истакао да улагањем у образовање и васпитање показујемо да народ Светог владике Николаја има светлу будућност.

У даљем свом излагању г. Петровић се позвао и на блаженопочившег патријарха Павла да „човек не може да бира време у коме ће бити рођен, нити прилике и околности у којима ће живети, јер то не зависи од нас. Али, оно што зависи од нас и што се очекује од нас, јесте да – будемо људи, увек и свуда.“ Затим је градоначелник у свом надахнутом излагању подсетио на једну бритку мисао Светог владике Николаја: „Највеће истине лакше ћемо доказати људима својим животом и делима него речима. Ко прво говори језиком, призива сумњу, а ко духовно мисли и ради, схватио је да је човек већи од света.“

Затим је потписник ових редова одржао предавање о владики Николају и његовој богословској, философко-поетској и широкогрудној визији стварности.

Владика Николај нам је кроз своје књиге оставио многе лепе и практичне поуке. Неке од њих се налазе у књизи „Мисли о добру и злу“. Ове кратке сентенце су произнели ученици Основне Школе „Анта Богићевић“, које је припремила њихова вероучитељица Драгана Деспотовић.

Црквени хорови, у узајамном песменом прожимању и дијалогу, извели су песму владике Николаја „Исусе, радости моја“. Иначе, црквени хороци „Свети Сава“ и „Свети Роман“, под диригентском палицом маестра Драгана Ђедовића, били су на високом нивоу извођења сакралне песмености.

У својим мисионарским писмима које је објављивао у часопису „Мали мисионар“ између два светска рата, владика Николај се обраћао многим људима, различитих занимања, интенција, тегоба, тескоба, помажући им да схвате многе животне тајне, тако да је у једном „Мисионару“ написао писмо хришћанину из Лознице, који се двоумио да напусти православну веру и уђе у секту. Лепом дикцијом г. Јован Томић је прочитао ово драматично писмо. Затим је изведен рецитал „Молитве на језеру“, који су казивали ученици Гимназије „Вук Караџић“: Душан Данојловић, Јован Томић и Ђорђе Кнежевић.

На стотине песама је владика Николај написао и објавио у књизи „Духовна лира“. Једна од њих, „Песма недељи“, инспирисала је професора Драгана Ђедовића, који је написао музику и аранжман на стихове Светог владике Николаја и које је, уз пратњу црквених хорова, маестрално извео бенд „Upside down“. Крај Академије је овенчан песмом коју публика у Лозници посебно воли да чује: „Владај, Боже“ на стихове владике Николаја, које је компоновала новосадска композиторка Јасмина Митрушић, уз пратњу црквених хорова и рок бенда „Upside down“. Конферансу је са дискретним духовним шармом успешно водила госпођица Тамара Јовановић, глумица. Црквена општина лозничка је расписала конкурс на тему Светог Владике Николаја, а новчане награде је доделио јереј мр Милош Петровић.

Горан Раденковић,
професор Богословије Светог Саве у Београду