Лучиндан, слава храма у Крњачи

Лучиндан, слава храма у Крњачи
Лучиндан, слава храма у Крњачи
Лучиндан, слава храма у Крњачи
Лучиндан, слава храма у Крњачи

На празник светог апостола и јеванђелиста Луке, Преосвећени Епископ хвостански г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму посвећеном овом Божјем угоднику у београдском насељу Крњачи. Саслуживало је више свештеника уз појање певнице. На молитвеном сабрању се окупио велики број верника, међу којима је било највише ученика из ОШ „Зага Маливук“.

После светог причешћа и ломљења славског колача, Преосвећени је надахнуто беседио о животним подвизима светог Луке. „Велики је благослов када једно насеље има свој храм, јер су две најзначајније просветне установе: школе у којима се стичу знања и црква у којој се стичу врлине за сав живот“, рекао је ђацима Владика Атанасије. Преосвећени је саветовао ученике да се угледају по образовању на светога Луку који је био и велики уметник – иконописац, као и лекар.

Са благословом Патријарха српског г. Иринеја, Епископ Атанасије је поделио грамате верницима који су се свесрдно залагали и својим личним прилозима помогли градњу храма и парохијског дома. Грамате су добили Душан Пејић, привредник из Крњаче, Миша Лукић, привредник из Београда, Јово Пејатовић, ПТТ техничар из Крњаче, Ратко Минић, привредник из Крњаче, Зоран Благојевић, привредник из Крњаче, Јовица Мијатовић, занатлија из Крњаче, Зоран Илић, занатлија из Борче, Зоран Попов, привредник из Вршца и Владимир Лончар, студент теологије из Бања Луке. Градња ове цркве је почела 2003. године.

Главни радови су завршени, црква је у богослужбеној употреби, али храм још није живописан.