Лучиндански двоброј часописа „Светигора“

Уочи Лучиндана и Светога Петра Цетињског из штампе је изашла нова „Светигора“. Овај 229-230 новембарски двоброј образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске, по својој тематици, у ствари, је наставак претходног броја посвећеног храму Христовог васкрсења у Подгорици. Прве странице доносе посланицу Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, поводом 1700 година Миланског едикта и oсвећења саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, под називом „Саберимо се око храма Христовог васкрсења“. Значајан број илустрација са церемоније освећења храма и свечане академије која је претходила том чину, допуњују репортаже Раја Војиновића о овом великом догађају „Велики Божји дар и велика радост наша“ и „Историјски дан за православље“.

Бесједе изговорене поводом освећења Храма дате су интегрално: „Без слободе вјере нема цјеловитог човјека“ – предсједника Црне Горе Филипа Вујановића, „Подгорички храм – понос читавог хришћанског света“ – његове светости Патријарха српског господина Иринеја, „Освећење храма – позив на јединство“ Његове светости Патријарха васељенског Вартоломеја, „Саборни подгорички храм – символ вјековне оданости православљу“ – свјатјејшег Патријарха московског и све Русије Кирила.

Прије него што су стигли у Подгорицу, православни јерарси су били на централној прослави 1700 година Миланског едикта у Београду и Нишу. Тим дешавањима такође је посвећена једна репортажа у „Светигори“.

Након свечане литургије током које је освештан саборни храм и након свечаног ручка, православни првојерарси посјетили  су Цетињски манастир, о чему опет понајбоље и најљепше свједоче фотографије.

У читаву причу око храма, уклопило се и презентовање монографије „Саборни храм Васкрсења у Подгорици“ на 58. сајму књига у Београду, о чему пише јереј Никола Пејовић.

Остатак часописа је у складу његове уобичајене коцепције. За рубрику богословље овога пута је изабран рад Христоса Јанариса „На путу ка истинској слободи“ .

Поводом доласка празника светог Петра Цетињског подсјетите се житија светог оца нашег Петра Првог Митрополита цетињског, чудотворца, као и његових поука. За ову прилику је изабрано и једно његово поучење у стиховима.

Јубилеју 200 година од рођења Његоша, прилаже се текст др Ранка Поповића „Његошева завјетна ријеч“. А након тога дата је једна сажета Његошева посланица. Поезија је такође посвећена Његошу. То су стихови Бранка Миљковића и Матије Бећковића. Осим ових, у новој „Светигори“ смјештени су и стихови Крста Тодоровића Цуце. А ту је и једно кратко писмо стигло из Савеза комуниста Југославије, Савеза комуниста Црне Горе, које је у ствари честитка поводом освећења храма.

У рубрици помен описан је живот новоупокојене схимонахиње Параскеве, која се подвизавала у Пећкој патријаршији.

Из броја у број штампају се преводи старозавјетних књига Владике Амфилохија, тако да је у овом броју штампан превод Књиге Јездрине друге.

Актуелности обично иду на крају часописа. Ових дана понос Црне Горе уздрмала је  „парада поноса“ организована улицама Подгорице. Тим поводом Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије је упутио очинско и пастирско писмо организаторима параде бестидности у Подгорици, које можете прочитати у цјелини. Ту је и говор владике Атанасија на Покров Пресвете Богородице.

И на самом крају хронике вас обавјештавају о најновијим дешавањима из свијета, Помјесних цркава, отачаствене Цркве и Митрополије црногорско-приморске.

Извор: Митрополија црногорско-приморска