Лучиндан са Владиком Константином у Дормунду

Данашњи празник, Светога Апостола и Јевађелисту Луку, Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин прославио је у Дортмунду поводом храмовне славе тамошње црквене општине. Света Архијерејска Литургија служена је у 10 часова у храму Светог Луке, Engelbertstr. 5, 44379 Dortmund.

Саслуживао је протојереј-ставрофор Ђорђе Трајковић, парох дортмундски, уз појање хора руске цркве из Дортмунда. Литургији и храмовној Слави су присуствовали и Архијерејски намесник за Северну Рајну-Вестфалију, протојереј-ставрофор Јован Марић, парох у Вуперталу, и јереј Неђо Ђокић, парох у Диселдорфу. На данашњем свечаном богослужењу и храмовној Слави учествовало је око 350 верника, између осталих и Њихова Краљевска Височанства Принц Владимир и Принцеза Бригита Карађорђевић, као и конзул Србије у Диселдорфу, Драган Поповић. У име Православне епископске конференције Немачке на богослужењу је учествовао ипођакон Николај Тон из Руске Православне Цркве, секретар Конференције.

Црквена општина у Дортмунду припада Архијерејском намесништву за Северну Рајну-Вестфалију Епархије средњоевропске. Основана је 1985, а црквени центар купљен је 1997. године од Римокатоличке цркве, након чега је већ постојећи храм прилагођен за православно богослужење. Осим храма у самом Дортмунду, постоји и филијално богослужбено место у Хагену.

Црквена општина у Дортмунду има две парохије и простире се на градове Дортмунд, Бохум, Реклингхаузен, Хаген и Хам. Процењује се да на територији ове црквене општине живи око 10.000 припадника Српске православне цркве.

Извор: Епархија средњоевропска