Мађарска издвојила 1.7 милиона долара за обнову либанских цркава

Према подацима из владиних извора, Мађарска је припремила донацију од 1.7 милиона долара ради обнове оштећених и разорених цркава у Либану, извештава Хунгариан Фри Прес. Ове вести долазе одмах после мађарске донације од 8 милиона долара за помоћ обнови три руске православне цркве и изградњу једне нове црквеу тој земљи. У циљу очувања хришћанског идентитета и присуства на Блиском истоку и ради олакшања живота и богослужења либанске хришћанске мањине у њиховој земљи, новац ће ускоро бити пребачен по упуству премијера Виктора Орбана. Амбасада Мађарске у Бејруту такође ће бити укључена у координацију пројекта, заједно са мађарским академицима са Католичког унивезитета Пазмањи Петер и либанским стручњацима са Универзитета Светог Духа у Каслику.

Ова најскорија донација спада у настојања Мађарске да постане заштитник прогоњених хришћана, унутар и ван њених граница. У септембру 2016. она је постала прва земља која је отворила канцеларију која се посебно бави питањима везаним за прогон хришћана на Блиском истоку и у Европи. „Ако стварно желимо да помогнемо, треба да  помажемо тамо где је стварни проблем. Неопходно је да прво да помогнемо хришћанима, а потом муслиманима,“ рекао је Орбан.

У јануару је најављена међународна конференција у Будимпешти о прогону хришћана и истакнуто да Мађарска жели да постане „центар и подржавалац“ група које се боре против прогона хришћана. Мађарски државни секретар у Министарству за људске ресурсе Бенсе Ретвари рекао је делегатима присусутнима међународном скупу да је „више хришћана данас прогоњено широм света неголи током владавине римског цара Нерона“.

Мађарска донација од 1.7 милиона америчких долара ићи ће директно за обнову 31 цркве у девет области у Либану.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)