Света мајка Ангелина у Љукову и Инђији

Благочестиви верни народ Инђије и Љукова поклонио се светим моштима Мајке Ангелине

Дана 16. јула 2016. године Господње Свете мошти Мајке Ангелине су у 8 часова ујутро испраћене из храма Ваведења Пресвете Богородице и свечано дочекане у храму Светога Георгија на Новом гробљу у Инђији.

Храм на гробљу, који је и парохијски храм једног дела града Инђије, људима символише лепоту вере у васкрсење. Мошти Свете Мајке нам сведоче да је смрт у Христу побеђена и да они који верују прелазе већ сада из смрти у Живот. Народ и свете мошти су свечано дочекала деца бацајући латице цвећа.

Свету Литургију са почетком у 9 часова служили су протојереј Радомир Сандо, јереј Драгољуб Јанковић и јереј Предраг Докић. У беседи протојереј Радомир Сандо је говорио о историјату породице Бранковић у Срему и крстоносном путу њиховог живота. После страдања њихових моштију 1716. године овај пут светих моштију после 300 година потврда је лепоте њихових душа и њиховог живота у Богу.

После свете Литургије принесени су колачи за здравље кумова храма који су помагали у организацији дочека светих моштију, а свештеници храма Светог Георгија, протонамесник Миливоје Вучић и јереј Недељко Рашић, организовали су пригодан програм који су извела деца КУД „Соко“. Сви присутни у храму су позвани на трпезу љубави, а храну су спремиле побожне жене са вером и љубављу.

После акатиста у 16 часова послеподне мошти су испраћене у храм Светих цара Константина и царице Јелене на новом насељу града Инђије. Испраћају светих моштију присуствовало је око стотину душа.

Дана 16. јула 2016. године Господње свете мошти Мајке Ангелине су свечано дочекане испред храма Светих царева Константина и Јелене на Новом насељу у Инђији. Акатист у 18 часова испред моштију су читали протојереј Радислав Трајковић, протонамесник Миливоје Вучић и јереј Симеон Жегарац. Беседио је јереј Немања Мартиновић подсећајући на жртву и љубав Мајке Ангелине која се удала за слепог деспота Стефана. Светим уљем је помазивао архијерејски намесник протојереј Борис Милинковић.

Дана 17. јула 2016. године Његово Преосвештенство Епсикоп сремски г. Василије служио је свету архијерејску Литургију. Саслуживали су протојереј-ставрофор Брацо Санчанин, протојереј Борис Милинковић, протонамесник Миливоје Вучић и јереј Богољуб Миловановић. Још једном се показала вера и заједница Духа Светога, у свези мира. Причешће из једне Чаше, и љубав свих око архипастира, пастира и моштију Свете Ангелине Српске, сведоче о лепоти вере православне.

Дан 17. јул 2016. године биће златним словима уписан у историју сремског места Љукова и храма Успења Пресвете Богородице, када је у свом походу кроз сва места у Срему, света мати Ангелина походила и ово место и храм.

По први пут су верници Љукова имали прилику да дочекају светињу у свом месту, да јој се поклоне и узнесу своје молитве. Прво је била одслужена света Литургија у склопу које је вршено благодарење уз присуство великог броја верника за Престолонаследников рођендан и помен ђенералу Драгољубу Дражи Михајловићу, који је пострадао на овај дан.

Ни лоше време тога дана није поколебало велики број Љуковчана да изађу из својих домова и да се окупе испред Основне школе Петар Кочић и у свечаној литији дочекају мошти Свете мати Ангелине и унесу их са свештенством архијерејског намесништва сремскокарловачког у свој свети храм. Акатист Преподобној мати Ангелини пред њеним светим моштима у храму који је био претесан да прими све присутне служили су протојереји- ставрофори Јован Веселиновић и Брацо Санчанин, протејереј Мирослав Дамњановић, пароси у Бешкој, протојереј- ставрофор Момир Џамбић, парох у Новим Карловцима. Такође у свечаној литији учествовали су и протојереј Радиша Трајковић, јереј Недељко Рашић, пароси у Инђији, јереј Бојан Нинковић, парох у Угриновцима и јереј Пеђа Ђокић, војни свештеник.

По завршетку акатиста верном народу обратио се јереј Недељко Рашић, који је беседио о значају Свете мајке Ангелине, како кроз њено житије, тако и о њеном великом значају за данашња и бидућа покољења. После беседе, верни су имали прилику да се поклоне и целивају мошти и буду помазани освећеним уљем. У 19,30 часова уз звона мошти су испраћене из храма за Путинце.

Извор: Епархија сремска

 

Света мајка Ангелина у Љукову и Инђији
Света мајка Ангелина у Љукову и Инђији
Света мајка Ангелина у Љукову и Инђији
Света мајка Ангелина у Љукову и Инђији