Мала Госпојина у Босилеграду

Мала Госпојина у Босилеграду
Мала Госпојина у Босилеграду
Мала Госпојина у Босилеграду
Мала Госпојина у Босилеграду

Дана 21. септембра 2014. године, када наша Света Црква врши спомен на Рођење Пресвете Богородице, празник је молитвено прослављен у свим храмовима Богом чуваној Епархији врањској, а посебно је било свечано и радосно у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

Верни народ Босилеграда и целог Босилеградског крајишта, предвођени својим Архијерејем, Преосвећеним и Високодостојним Епископом врањским г. Пахомијем, молитвено су прославили празник Рођења Пресвете Богородице.

Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем којем je началствовао Архипастир врањски г. Пахомије у храму Светог великомученика Георгија у Сурдулици, а после бденија одржан је састанак са председницима ЦОУО и старешинама Црквених општина намесништва пољаничко-масуричког и босилеградског, на коме су размотрена битна питања за успешну мисију наше Свете Цркве на овим просторима.

На сам дан празника Евхаристијским сабрањем верног народа Божјег началствовао је Епископ врањски Пахомије уз саслужење тројице презвитера босилеградских и архијерејског намесника босилеградског.

Храм Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду био је испуњен верним народом Босилеграда и Босилеградског крајишта и децом из основне школе и Босилеградскле Гимназије. Сви учесници су појали током свете Литургије.

После трократног обиласка око цркве и резања колача овогодишњем куму Игору Василеву из Босилеграда, Преосвећени Епископ врањски Пахомије поучио је беседом сабрани верни народ на Светој Литургији у босилеградској Саборној цркви. Кум за следећу годину је Елена Жижова, професор верске наставе из Босилеграда.

Бираним речима утехе Владика Пахомије се обратио породици покојног др. Васила Хаџи-Захаријева, a његова супруга и ћерка даровале су цркви икону Пресвете Богородице која је донета из Јерусалима.

После свете Литургије, владика Пахомије поразговарао је са верницима и поделио свима пригодне поклоне, а кум овогодишње славе Игор Василов је припремио послужење за све присутне.

До касних поподневних часова верници су се дружили у црквеном дворишту и показали сву саборност и пуноћу наше Свете Цркве на простору Крајишта.

Извор: Епархија врањска