Мала Госпојина у манастиру Милешеви

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је 21. септембра 2020. године, на празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, Божанску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве.

Саслуживали су архимандрит Леонтије, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. -Сваки празник који славимо у спомен на Божје угоднике је извор радости, рекао је њпископ Атанасије и наставио:

-За догађај који данас празнујемо речено је изричито да је извор радости. Рођење Пресвете Богородице унело је радост и светлост у овај свет. Бог је одлучио да овај наш живот приближи Себи и да живи са нама, али је тражио најподеснији начин за то. Јер, Бог је праведан, Бог је светлост, а људи, они живе у греху. Бог се не меша са грехом, не прихвата смрт, Он је против смрти, против болести, против греха. Али, била је међу кћерима људским једна девојка чистог, светог живота, која је могла да оствари такву заједницу са Пречистим Господом. И управо њено рођење славимо данас, то је Пресвета Дјева Марија. Кроз Њу Господ је ушао у наш живот, у овај наш свет, и захваљујући њој род људски се сродио са Богом.

-Речено је, у песми коју њој певамо, да је кроз њу засијало Сунце правде, светлост засијала, у овоме свету. Али, таме има и даље, смрти има и даље, болести има и даље, а то је због тога што и греха има и даље. Када не би било греха, кад бисмо били потпуно отворени ка Богу, када бисмо били спремни да прихватамо вољу Божју, љубав Његову, да се потпуно отворимо за Њега и за све што је Његово онда бисмо потпуно осећали сијање те Светлости која је кроз Богородицу ушла у овај свет, појаснио је епископ Атанасије.

Извор: Епархија милешевска