Маланкарску Цркву очувала заклетва код Крста

Историјски чин полагања заклетве код крста одиграо је најважнију улогу у очувању и заштити самог опстанка древне православне (дохалкидонске) Маланкарске Цркве, изјавио је њен предстојатељ Моран Мар Василије Мар Тома Павле II,  Католикос Апостолског Престола Светог Томе и Маланкарски митрополит. Католикос је истакао да је овај историјски чин утро пут маланкарским Назаранима да очувају своје наслеђе Светог Апостола Томе. Предстојатељ ове Цркве, која је под јурисдикцијом Сиријске Цркве од Истока, говорио је на 366-годишњици установљења полагања ове заклетве 3. јануара 2019. године.

Наиме, маланкарске православне Назаране, данашње православне оријенталне хришћане, чланове Маланкарске Православне Цркве и Сиријске Православне Цркве у Индији, заклетва је очувала од португалског и римокатоличког империјализма и тираније. Један део те заклетве из 1653. године гласи: „Заклињем се Оцем, Сином и Светим Духом да од овога дана нећу пристајати на Франке, нити прихватити веру папе римског, нити било чију туђинску владавину.“

Црква Светог Ђорђа у месту Матанчери, једна од најстаријих Цркава у Индији, одиграла је значајну улогу у историјском чину у изградњи великодостојника Маланкарске Цркве какве имамо данас.

Извор: ОСР (са енглеског Инфо служба СПЦ)