Мале соколске игре у Добруну

Мале соколске игре у Добруну
Мале соколске игре у Добруну
Мале соколске игре у Добруну
Мале соколске игре у Добруну

Српско соколско друштво „Соко“ Добрун код Вишеграда, заједно са својим секцијама - спортска „Бамби-Соко“, Драмска, Кућна радиност и Информативна секција, по четврти пут код подручне школе „Вук Караџић“ у Добруну, окупило је преко 112 основаца  који су се надметали у помало заборављеним дисциплинама и изнад свега дружили.

Захваљујући помоћи организације SWG- Сталне радне групе за регионални рурални развој у Југоисточној Европи у оквиру пројекта „Подршка регионалној сарадњи и избалансираном територијалном развоју земаља Западног Балкана у процесу приближавања европским интеграцијама“, уз финансијску помоћ Европске уније,  игре су ове године имиле међународни карактер, јер су на њима поред учествовали и малишани из Србије и Црне Горе.

Малишани из Вишеграда, Добруна, Вардишта, Штрбаца, Бијелих Брда и Будимлије [БиХ], заједно са вршњацима из Ужица [Србија] и Пљеваља [Црна Гора], надметали су се у традиционалним дисциплинама: Скок у даљ из мјеста, бацању камена, борби на брвну, трчању у врећама, навлачењу конопа и шутирању пенала на мале голове. Поред тога, учесници су на играма учествовали и са цртежима на тему „Мој завичај“, а најмлађи су се надметали у ревијалној дисциплини – ношењу јаја у кашикама.

Поздрављајући учеснике игара Славко Хелета, предсједника „Сокола“, нагласио је значај оваквих дружења најмлађих. -Жеља нам је да оваквим дружењима промовишемо спорт, дружење, здраву храну, екологију, као и традиционалне народне занате ових крајева, рекао је Хелета. Игре је отворила Мирјана Александровић, учитељица из Добруна, иначе дугогодишњи руководилац Соколове Драмске секције, коју већ шеснаест година заредом чине сви ђаци подручне основне школе „Вук Караџић“ у Добруну код Вишеграда.

Учесници су били подијељени у осам водова са називима: „Никола Тесла“, „Вук Караџић“, „Карађорђе“, „Краљ Петар ујединитељ“, „Новак Ђоковић“, „Јован Дучић“, „Владе Дивац“ и „Алекса Шантић“. Прво мјесто у бацању кугле заузео је Стефан Бојовић са хицем од 9,31 м, други је био Алекса Грачанин са 8,22, а трећи Дарко Дрекаловић који је бацио куглу 8,06 м. У дисциплини скок у даљ из мјеста прво мјесто је освојио Вељко Јањић са резултатом 1.94 м, други је био Филип Чугуровић са 1,84, а трећи Немаља Баранац који је скочио 1,65 м. Најуспјешнији у надметању на брвну био је Слађан Симић, друго мјесто освојила је Славица Симић, а треће Љубиша Бојанић. Највеће занимање такмичара и бројне публике побудило је трчање у врећи. Након квалификација, у финалу је побједио Немања Баранац, други је био Филип Чугуровић, а трећа Јована Ћировић. Најуспјешнији у шутирању пенала на мале голове био је Немања Марковић, испред Јоване Ћировић и Данила Шкипине, а у ревијалној дисциплини за најмлађе учеснике побједила је  Сара Милутиновић. Други је био Миљан Ставњак, а трећа Јована Бован. У потезању конопа побједили су такмичари сврстани у вод „Алекса Шантић“, који су у финалу били успјешнији од вршњака из вода „Карађорђе“. Треће мјесто заузели су такмичари из вода „Новак Ђоковић“. Све три награде за ликовне радове на тему „Мој завичај“ припале су ученицима из Добруна и Вишеграда, за колективно рађене цртеже.

Поред такмичења основаца посјетиоци су имали прилику разгледати три изложбе, ликовних радова ученика, ручно рађене предмете чланица Соколове секције „Кућне радиности“, те домаће производе домаћица из Добруна. За све учеснике SVG је безбједио ручак и освјежење, за чланице Кућне радиности и домаћице из Добруна поклон пакете, као и пригодне награде најуспјешнијим. Побједници су добили оригиналне соколске капе, а остали награђени школски прибор и књиге у издању Сокола,  Сви учесници су добили картонске капе и беџеве игара, а за малишане са стране организован је  обилазак знаменитости Вишеграда – ћуприје на Дрини, Спомен учионице Ива Андрића и Андрићграда. На штандовима Кућне радиности и домаћица из Добруна малишани су дегустирали разноврсне ситне колаче.

ПЛАСМАН ЕКИПА-ВОДОВА НА 4 МАЛИМ СОКОЛСКИМ ИГРАМА
1. мјесто екипа-вод "Новак Ђоковић",
2. мјесто екипа-вод "Карађорђе"
3. мјесто екипа-вод "Владе Дивац"

На Четвртим Малим соколским играма – Добрун 2016, учествовало је 112 основаца, 10 чланица Соколове Кућне радиности, 11 домаћица из Добруна и 7 техничких организатора из секције „Бамби-Соко“. Игре су побудиле интерес и преко 50 посматрача, а на отварању било је 15 представника јавног и културног живота општине Вишеград. Партнер Соколу у реализацији ове манифестације била је Основна школа „Вук Караџић“ из Вишеграда. Игре су медијски пропратиле двије телевизијске екипе, РТРС и БН ТВ, Радио Вишеград и новинска Агенција СРНА. 

Извор: Митрополија дабробосанска