Манастир Гргетег: скуп пензионисаних пароха Епархије сремске

Манастир Гргетег: скуп пензионисаних пароха Епархије сремске
Манастир Гргетег: скуп пензионисаних пароха Епархије сремске
Манастир Гргетег: скуп пензионисаних пароха Епархије сремске
Манастир Гргетег: скуп пензионисаних пароха Епархије сремске

Једном годишње владика Василије окупи своје свештенство које је деценијама служило нашој светој Цркви и српском роду, а који су наставили и после активне службе да буду на корист својим или другим парохијама, верном народу.

Епископ сремски Василије служио је  25. новембра 2013. године свету архијерејску Литургију у манастиру Гргетегу уз саслужење: протојереј-ставрофор Ђорђе Мрвић, протојереј-ставрофор Милорад Нишкић, протојереј-ставрофор Рајко Марић и протојереј-ставрофор Пантелија Павловић, и епархијски ђакон Слободан Вујасиновић. За десном певницом су били пензионисани пароси Епархије сремске, а за левом певницом монахиње манастира Гргетега. У храму су биле и уважене попадије, као и благочестиви народ.

Прошле, 2012. године, домаћин овог сусрета је био манастир Велика Ремета, на чијем челу је архимандрит Стефан, а ове године старешина манастира Гргетега архимандрит Доситеј са сестринством. Манастир Гргетег има најбројније сестринство међу манастирима свете Фрушке горе.

Пред иконом Пресвете Богородице, чуварке свих наших фрушкогорских манастира, као што је чуварка свих манастира Свете Горе, узнело је свештенство Епархије сремске  са сестринством манастира молитве Господу за сва добра и блага, за милост свима нама, за спас свих наших душа, српског рода и отаџбине, за свеколико Православље у свету.

Дирљив је био сусрет данас у манастиру Гргетегу чија се порта и околина забелела од првог снега. За оне свештенике који нису могли да дођу из здравствених или других разлога молила се братија и сестринство. Сви упокојени епископи сремски, сви упокојени свештенослужитељи данас су поменути у Светој Литургији.

Епископ Василије је захвалио пензионисаним паросима на дуготрајном раду у нашој Цркви и истакао да је и овај годишњи састанак са њима један од значајних момената Епархије сремске, која је ове године обележавала 1700 година од права на слободно исповедање хришћанске вере, од доношења Миланског едикта и три века Карловачке митрополије.

Тридесетпетогодишња епископска служба владике Василија је и на овај начин обележила заједничку службу Господу у све дане.

Трпезу љубави припремило је сестринство манастира Гргетега.

Протојереј-ставрофор проф. др. Драган Милин је као један од пензионисаних професора Богословског факултета одржао кратко предавање на тему Старог завета, а свештенство је узело активно учешће питањима из области Старога завета.

Преосвећени Василије је указао на то да је потреба да се сусрети одржавају, да је свештена служба увек жива и потребна и да је неопходно непрестано усавршавање знања свих у Епархији сремској.

Извор: Епархија сремска