Манастир Нова Грачаница прославила једну од својих највећих слава

Велики број верника присуствовало је крсној слави манастира Нова Грачаница у Трд Лејку, у Илиноису, САД у недељу, 14. октобра 2012. године. Упркос јако лошем времену тог викенда, неочекивана радост  и славље пронело се читавим храмом! Тог дана храм је славио Покров Пресвете Богородице, своје заштитнице.

Овај празник обележава догађај из 903. године када су се током опсаде Цариграда забринути грађани окупили у цркви Свете Марије Влахерне, молећи Богородицу да посредује у заштити од претеће опасности од освајача. Не само да је Богородица услишила молитве, већ се и појавила држећи њен вео над верницима као знак заштите од свих видљивих и невидљивих непријатеља. Од тог момента, људи су знали да могу да јој се обрате.  

Слава је почела са светом Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ Лонгин уз саслужење дванаест свештеника и три ђакона. Епархијски хор појао је под диригентском палицом Марије Савић-Миличић.

Потом је служен помен блаженопочившем Митрополиту Иринеју и свима онима који су помогли да се изгради овај храм. Након тога следило је сечење славског колача и трпеза љубави.

Извор: Епархија новограчаничка и средње-западно америчка