Манастир обновљен и проширен у сиријском граду Сајднаји

Мали сиријски град Сајднаја на 20 километара северно од Дамаска представља један од највећих сиријских духовних центара. У њему се налазе Херувимски манастир и манастир Рођења Дјеве Марије, оба под духовним старањем Његовог Блаженства патријарха антиохијског и свег Истока Јована Х.

Својевремено град су окупирали исламисти, али након што је ослобођен, обнавља се још један манастир – манастир Светог Ђорђа. Манастири су у Сајднаји много страдали, јер су град и светилишта жестоко борбардовани, али монаси га нису напуштали. Отац Сава у манастиру Светог Георгија казивао би: „Монах мора имати духовну снагу да пружи пример својим верницима. Како можемо да напустимо своју цркву и побегнемо из Сајднаје?“ - запитао се он.

Овде се устаје на молитву у 3 сата ујутру, и монаси одлазе на молитву да би касније у каменолому будацима и пијуцима радили на проширењу своје цркве, а уз помоћ верника. Jeдан монах каже: „Ако имамо крштење или опело, само мали број људи може ући у цркву – не више од 50 душа. Из тог разлога ми се укопавамо у стену како бисмо проширили цркву Светог Победоносца Георгија.“ Отац Јован Тали, игуман манастира Херувимског и Светог Георгија, истиче да су исламисти уништили три четвртине манастирских конака и да су иконе и црквене утвари покрадени.

Извор: Оrthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)