Манастир Светог Пантелејмона на Светој Гори прославио манастирску славу

Са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије, руска поклоничка група коју предводи Митрополит рјазански и михаиловски Венијамин, боравила је у руски манастир Светог Пантелејмона на Светој Гори ради учествовања у прослави поводом празника светитеља покровитеља овог манастира.

У сагласности са одлуком Светог Синода РПЦ од 30. маја 2014,  у овој групи су се налазили и Епископ брестски и кобрински Јован, Епископ Јона, викар Епархије кијевске; архимандрит Филип (Василцев), предстанвик Патријарха московског у Бугарској, и отац Данијел Бојков из Рјазанске епархије.

У поклоничком путовању учествовао је и градоначелник Рјазана Б. Артемов, саветник градоначелника Рјазана А. Левушкин и свештенство Рјазанске митрополије.

После службе  обављена је  литију око саборне манастирске  цркве, после чега је Митрополит Венијамин прочитао честитку Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила упућену игуману овог манастира архимандриту Јеремији. Он је такође уручио поклон овом манастиру – икону Светог Василија, светог заштитника Рјазана, замолио је братство да се моли за Свету Русију и пожелео монасима Божју помоћ у обављању манастирских дужности.

Истога дана  служено је Велико вечерње у манастир, као и  света заупокојена Литургија за упокојене настојатеље манастира. Служби је присуствовао игуман Јефрем, игуман манастира Ватопеда.

Извор: Pravmir.ru