Манастир Врбица на сред Лијевљанског поља

Ових октобарских дана врше се свеобухватни санациони радови на храму Силаска Светога Духа на апостоле у селу Врбица, Општина Лијевно, као и на парохијској кући. Одлуком Епископа бихаћко-петровачког г.Хризостома црква у Врбици са обновљеним парохијским домом проглашена је МАНАСТИРОМ. Тако је, иако још у повоју, манастир Врбица 5, (пети) манастир у Епархији бихаћко-петровачкој. Идуће, 2010.године очекује се званично проглашење манастира, а то подразумјева доношење и усвајање односних одлука и докумената, као што је манастирски типик и др.

Приликом реконструкције парохијске куће, сада конака манастира, откривене су камене плоче на којима пише за вријеме којих јеромонаха (калуђера) је подигнут конак, односно обнављан. То несумњиво свједочи да су парохију врбичку у ранија времена опслуживали монаси. Одаклен су они долазила и ко су били то ће се даљним истраживањем показати. Све до 1933.године, тј. до доношења Устава СП Цркве парохија врбичка припадала је Митрополији дабробосанској, а од 1933. до 1990.године била је у саставу Епархије далматинске, те од 1990. године у саставу Епархије бихаћко-петровачке.

Уочи самога грађанског рата у Босни и Херцеговини (1992.г.) храм је био у потпуности обновљен и освећен чином обновљена. Том приликом постављене су и освећене нове иконе,- рад иконописне школе манастира Жиче. На жалост, 1994.године војска Републике Хрватске и припадници ХВО-а окупирали су село Врбицу и већи дио Лијевљанског поља. Том приликом црква је запаљена и све њене драгоцјености, осим икона, које је прије паљења храма успио извући данас већ покојни фра Марко Гело, фрањевац из Лијевна, које је послије рата иконе предао Епархији бихаћко-петровачкој, а које се данас чувају у Манастиру Рмњу. Ових дана биће пренесене поново сада већ у манастир Врбицу, ако Бог да.

Дуги низ година, захваљујући бившем, а сада већ покојном, пароху врбичком Војиславу Шешуму, парохијски дом је својевремено претворен у сеоску основну школу. Иако је парохијски дом био под закупом (рентом) Управа школе, потпогнута локалним комунистима и непријатељима Цркве хтјела је отети овај конак. Тако 2000/01.године када је захваљујући КАНАЂАНКИ Госпођи Марији, чији је пок.муж Марк као припадник канадског батољона СФОР-а службовао у Врбици, обновљен конак, а дјелимично и црква, Управа школе из Лијевна тврдила да је то школски. Захваљујући овјереним уговорима о закупу и откривеним плочама Епархија бихаћко-петровачка успјела је ући у свој посјед.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка