Манастири Валаам и Соловкe поново се отварају за поклонике

Photo: ria.ruДва најпознатија и најомиљенија руска манастира, манастир Преображења Гоподњег на Валааму и манастир Преображења Господњег на Соловки, поново су спремни да приме поклонике.

Соловке су поново отворене за јавност јуче, док ће Валаам бити поново отворен сутра.

Власти провинције Архангелск ублажиле су карантинска ограничења, а поклоницима и туристима сада је дозвољено да уђу на територију Соловецког архипелага, и тиме у познати манастир, под условом да имају медицинско уверење о томе да немају вирус корона, преноси РИА-Новости.

И ограничења која је Република Карелија наметнула за посету острву Валаам престају сутра, рекао је у понедељак за Интерфакс игуман Валаамског манастира, Његово Преосвештенство епископ троицки Панкратије.

Санитарни прописи и даље се примењују током посете манастиру, као  што су ношење маски и ограничење броја посетилаца. Туристи и поклоници су радо виђени у посети на један дан, без боравка у манастирском смештају. Храниће се у манастирско благоваоници.

Није било случајева инфекције вирусом корона на острву током ограничења, нагласио је епископ.Поклоничка служба очекује да у овој туристичкој сезони прими око 35-40.000 поклоника.

Извор: Orthochritsitan.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)