Манастирска слава у Лепчинцу

Манастирска слава у Лепчинцу
Манастирска слава у Лепчинцу
Манастирска слава у Лепчинцу
Манастирска слава у Лепчинцу

Празник Светог великомученика Пантелејмона обележен је у Епархији врањској служењем Свете литургије у више храмова посвећеним овом светитељу и Божијем угоднику: у Бујановцу, Доњем Романовцу, Облику, Богошеву и Белановцу.

Уочи празника, 08. августа 2013. године, у манастиру Светог Пантелејмона у Лепчинцу, свеноћно бденије служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, а сутрадан, на дан празника Свету Литургију. Ово духовно сабрање увеличано је присуством бројног монаштва и верника из Епархије врањске, као и благочестивог народа из целе Србије: Сомбора, Београда, Новог Сада, Неготина, Ниша, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Пирота и других места.

По завршетку Свете литургије, обављена је литија око храма, на челу које су били припадници Војске Србије, из Гарнизона Врање и Жандармерије - ОГП Ристовац, који су носили иконе Светог великомученика Пантелејмона, Пресвете Богородице и Светог Јована Руског.

По обављеној литији, Епископ врањски Пахомије пререзао је славски колач.

На крају, за све присутне вернике, у порти манастира, приређена је трпеза љубави са поруком да сви заједно што чешће посећују цркве и манастире, да учествују на Светим литургијама и да помажу и чувају православну хришћанску веру на овим просторима.

Извор: Епархија врањска