Манастирска слава у Петковици

Манастирска слава у Петковици

Манастир Свете Петке Параскеве у Петковици прославио је 27. октобра своју заступницу и заштититницу пред Господом у дивном молитвеном расположењу. Традиционално, као и претходних година, сабрало се мноштво верника како из околних места тако и из удаљенијих делова наше земље и простора Републике Српске. Величанствен изглед манастирског комплекса употпуњен је бројем верника који су испунили храм и порту манастира.

У раним јутарњим сатима храм је већ био испуњен народом који је дошао да учествујући у литургијској заједници принесе молитве нашој великој Светитељки. Ово евхаристијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ Лаврентије уз саслуживање подручног свештенства и уз умилно појање ученица веронауке из Бадовинаца. Свако ко је био присутан и могао видети препун храм и чути дивно појање девојчица морао је осетити духовно задовољство и усхићење и уживати у тренуцима који хране и милују душу.

По завршетку обреда литије и резања славског колача Епископ се обратио вернима честитајући сестринству манастира славу. '' Наша преподобна Света Мати Петка српкиња нека вам и убудуће буде заштитница и нека ову Светињу чува од свакога зла. Нека вас Бог обрадује крепким здрављем, срећом, сваким добрим даром, да молитвено пред престолом Свевишњег штити све нас који смо упрли очи наше у ове олтаре свете и светиљке наше духовне у чије руке смо предали молитвама Вашим животе своје. Наши Светитељи нас прате на сваком кораку, Бог је са нама у сваком секунду живота, уколико Га ми не отерамо од себе. Када Га тражимо Он је увек спреман да помогне, када Га разљутимо и не желимо да буде са нама Он неће да се намеће. А Бог је ту у свакој невољи да нам помогне а ми Га не осећамо, често пута осетимо да је нешто помогло а нисмо били свесни, каже чудом сам се спасао, није то чудо, то је Бог послао анђела свог да нам помогне кад смо у невољи, када смо болесни, када смо у тузи, када смо у разочарењу неком, Бог притиче свакоме ко жели са Њим да буде.'' Поделивши свима благослов пожелео је да Света Петка све чува у све дане живота.

После духовног наслађивања, сестринство манастира са игуманијом Лукијом а уз помоћ великих приложника припремиле су и трпезу љубави за све госте. Међу многобројним приложницима посебно поштовање заслужују Добривоје Живковић и Живорад Вучетић, који су за несебично залагање и уложен труд око помоћи манастира одликовани архијерејским похвалницама, које им је лично наш Владика  уручио.

И ове године, као и свих претходних, Божију угодницу ова света обитељ прославила је у радости и миру од Господа дарованом, свечано и достојанствено онако како то и доликује значају празника на добробит и спасење свих верника овог краја.

Извор: Епархија шабачка