Манастирска слава у Зочишту

У манастиру Зочишту код Ораховца свечано је прослављена зимска слава светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана. Свету Литургију је служио игуман Високих Дечана архимандрит Сава Јањић уз саслужење шест свештенослужитеља. Честитајући славу игуману манастира архимандриту Стефану и окупљенима, рекао је да су Свети Врачи утеха многима који исцељења и помоћ траже од Бога јединог истинског лекара и исцелитеља, и да је највећи подвиг исцелења крсто-васкрсни подвиг Сина Божјег који је смрћу победио смрт и исцелио створену природу од силе смрти.

Литургији је присуствовало око три стотине верника из свих крајева Косова и Метохије, међу којима и велики број деце. На крају службе благословени су и преломљени славски колачи. Осим манастирског колача, колаче су принели овогодишњи домаћини славе Радмила Вулићевић из Приштине и Звонко Радовановић из Ораховца.  У име радника Дома здравља Ораховац, који такође славе овај празник као своју славу, колач и жито је принео Милош Антић из Ораховца.

Манастир Светих Врача се налази у селу Зочишту, пет километара удаљеном од Ораховца. Манастир и село потпуно су уништени 1999. године. Братија се склонила најпре у Призрену, а после тога у Црној Реци. Монаси су се у Зочиште вратили тек 17. октобра 2004. г. Обновљени манастир је освештан 14. јула 2007. У манастиру  се чува део светих моштију ових светитеља, према којима и локални Албанци гаје поштовање и често га посећују тражећи исцелење и помоћ од Бога.

Извор: Епархија рашко-призренска