Манастирско вино по француској технологији

Отац Сава, игуман манастира Тврдош, обишао је Бордо и најбоље француске винарске куће и технологију производње укомпоновао у стварање једног од најбољих херцеговачких вина

Тврдошко виноБратство манастира Тврдош код Требиња вековима води бригу над виновом лозом у Требињском пољу. Ту се налазе стари засади ,,вранца" смештени на 70 хектара површине, а подигли су чак и 60 хектара младих винограда у Поповом пољу и кренули у производњу, сад већ надалеко чувеног „Тврдошког црног" вина које је мешавина „вранца", „кабернеа", „совињона" и „мерлоа", у коме преовладава „вранац" као аутохтона сорта херцеговачког подручја.

Отац Сава, игуман манастира Тврдош, обишао је Бордо и најбоље француске винарске куће и технологију производње укомпоновао у стварање једног од најбољих вина са овог подручја.

- Када грожђе стигне из винограда у манастир, одабир гроздова се врши ручно, тако да само најквалитетније грожђе иде у прераду за вино. Винарија поседује модерне винификаторе у којима алкохолна ферментација траје седам до десет дана. Након тога, вино се отаче у судове у којима се наставља процес јабучно-млечне ферментације до месец дана. Када се вино скине са талога, прелази у стари подрум, где одлежи до осам месеци и онда је спремно за флаширање и конзумацију. Морам рећи да смо уз модерну технологију задржали и стари начин производње који се у овим крајевима као традиција преноси са колена на колено - каже отац Сава, игуман манастира Тврдош, и један од најзаслужнијих за стварање овог изузетно квалитетног вина.

Манастир ТврдошПротеклих година потражња за „Тврдошким црним" била је огромна и 70.000 флаша, колико се производило, није било довољно да подмири све оне који су желели да уживају у овом пићу. Братство манастира сада је спремно да понуди чак 250.000 флаша вина и верују да ће та количина бити довољна да стигне до свих који воле и цене „Тврдошко црно". Треба истаћи да братство манастира производи и ракију „лозовачу", такође по традиционалној рецептури. Капацитет старог подрума који датира још из 16. века је 50.000 до 70.000 флаша и служи само за чување вина. Интересантно је да су све бачве дрвене, што вину даје посебну ноту и чини га јединственим.

Тврдошко виноРаније је Тврдош носио назив манастир Требиње или Требињски манастир. Рушен је и обнављан много пута у својој историји дугој шеснаест векова, али су манастирске зидине и куле, које су се као тврђава уздизале са стене изнад Требишњице, од памтивека доминирале Требињским пољем. Према народном предању, које је записано у 17. веку, Тврдош је подигао византијски цар Константин и његова мајка - света царица Јелена, у четвртом веку. Остаци првобитне цркве откривени су у недавним археолошким ископавањима. Тада су пронађени и остаци две византијске гробнице, призидане уз зидове цркве које су нешто младе, а једна од њих конзервирана је и изложена испод стакленог пода којим је манастир поплочан.

Извор: Бизнис (26.10.2007.) - Владимир Матевски