Манастир Свете Тројице - Бјеле Воде у походе

Манастир Свете Тројице - Бјеле Воде у походе
Манастир Свете Тројице - Бјеле Воде у походе
Манастир Свете Тројице - Бјеле Воде у походе
Манастир Свете Тројице - Бјеле Воде у походе

Господ је нашу земљу Србију освештао светим засадима, манастирима, да њима осоли земљу и народ Божји по који по њој ходи. Један од тих засада је и манастир Свете Тројице у селу Бјеле Воде код Љубовије.

У овом предивном засеоку  Карађорђе Ристановић, приватни предузетник из Ирига, родом из Поднемића, саградио је 2003. године цркву. Манастир је подигнут на породичном имању око гробова његових родитеља Косте и Божане Ристановић и мале сестре Виде.  Крстове за цркву даровао је Миленко Радаљац из Лознице, а звоно је поклонио Милан Селаковић из Новог Сада.

Заживео је 2005. године доласком јеромонаха Серафима Петковића за настојатеља и од тада се одржавају редовна богослужења. Од светиња поседује покров са моштију Свете Петке, као и друге честице моштију које се у одређеним приликама, особито за болесне износе да би се и над њима помолили Господу за исцељење. Године 2014. манастир је освећен и о њему се данас стара високопреподобни архимандрит Серафим са братством.

Сви су позвани да како у својој средини, тако и према нашим манастирима, па и манастиру Свете Тројице, искажу своје добре и племените намере. Мала поклоничка група из Београда допремила је помоћ за лица у невољи, јер манастир се стара о својим духовним чадима. Познавајући живот мештана из близине манастира, а и у разговору са верницима после молитве или богослужења, монаштво манастира са игуманом оцем Серафимом труди се да оно што добију дају вернима, особито деци.

Госте је дочекао јеромонах Поликарп. По добром домаћинском обичају, испричао је историјат манастира, а потом уз послужење на тераси разговарајући са добронамерним људима који су се у посту потрудили да искажу своје милосрђе према онима које не познају, водио је богоугодни разговор на ползу верника. 

Разговору се придружио и великосхимник отац Симон, који у својој монашкој келији бележи стихове у славу Бога, нижући их као монашку бројаницу, како слови и његова прва књига. 

Током поста, сваког петка после вечерњег богослужења, које почиње у 18 часова, служи се света тајна јелеосвећења. Литургија пређеосвећених дарова служи се средом и петком у 8 часова. На дан празника и недељом света Литургија почиње у 9 часова. У манастиру се служи свакодневно Литургија. 

За духовне поуке и разговоре, савет и молитву, за исповест, манастир је отворен сваког дана. Постоји и могућност боравка у манастиру уз претходну најаву и благослов високопреподобног архимандрита игумана Серафима. 

З. Зец