Маријам Ибрахим непоколебљива упркос растућим притисцима

Маријам Ибрахим, хришћанка из Судана осуђена на смрт под оптужбом за „апостасију“, и даље одбија да се одрекне хришћанства, упркос константним притисцима.

Тачно мјесец дана након пресуде, римокатоличка Архиепископија Картума је објавила саопштење у коме се описује њен тренутни положај.

„Многи покушавају да убиједе Маријам да се одрекне хришћанства и буде ослобођена, али она одбија. Неки апелују на њеног мужа да је увјери да напусти своју хришћанску вјеру и спаси живот, али без успјеха“.

Саопштење је 11. јуна објавио свештеник Муса Качо, епископални викар Картумске области, у циљу исправљања нетачних извјештаја у медијима. Из Министарства спољних послова Судана је, наиме, демантована изјава приписана њиховом секретару Абдулаху Алазрагу у којој се наводи да ће власти ослободити госпођу Ибрахим. „Госпођа Маријам је још увијек у затвору Омдурман и, практично, чека извршење казне, дојећи своје дијете у оковима“, каже се у саопштењу Архиепископије, „Њен случај је предат апелационом суду. Нико не зна када ће апелациони суд донијети одлуку“.

„Госпођа Маријам, према тврдњама надлежних власти, може бити ослобођена само ако се одрекне хришћанства, разведе од свог мужа и прихвати ислам. А једини начин да се сачува њихов брак, ако би се Маријам одрекла хришћанства, је да и њен муж прими ислам и да се поново вјенчају у исламском обреду“.

Маријам и њен муж Данијел вјенчани су 19. децембра 2011. у Римокатоличкој цркви. Иако је њен отац био муслиман, Маријам је крштена и одгајана у Етиопској цркви, којој је припадала њена мајка, а пред вјенчање је прешла у римокатолицизам.

У саопштењу Архиепископије Картума се наглашава да она „никада у животу није припадала исламској вјери нити је се одрекла. Она никада у животу није била муслиманка“.

Саопштење, такође, указује на чињеницу да судански устав из 2005. гарантује слободу вјероисповједања: „Ниједна особа неће бити приморана да прихвати ону вјеру у коју он/она не вјерује, нити да упражњава обреде и службе на које он/она добровољно не пристану“.

У Саопштењу се закључује: „Стога, у свјетлости чињеница које смо горе навели, и поштујући Маријамин непоколебљив став да се држи своје хришћанске вјере, молимо судство и друге надлежне власти да преиспитају случај против госпође Маријам и донесу разумну одлуку“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска