Марковдан у храму под Горицом

Марковдан у храму под Горицом
Марковдан у храму под Горицом
Марковдан у храму под Горицом
Марковдан у храму под Горицом

Светом архијерејском Литургијом којом је 8. маја 2019. године у цркви Светог Ђорђа, уз саслужење дванаест свештенослужитеља, началствовао Преосвећени Епископ буеносаирески и централно-јужноамерички г. Кирило прослављен је Свети апостол и јеванђелиста Марко, заштитник града Подгорице.

После читања јеванђељског зачала, словом поуке сабранима се прво обратио старешина цркве Светог Ђорђа и архијерејски намесник подгоричко-колашински протојереј-ставрофор Велибор Џомић:

-Свети апостол Марко, који нас је сабрао данас, један је од оних који је примио власт од Господа да буде слуга свима и да се њему по благодати Духа Светога, покоравају духови нечисти. Колико је његово поштовање у народу хришћанском, јесте и онај лав, кога гледамо као хералдички знак у грбовима многих држава. Тај духовни лав јесте Свети апостол Марко који је заштитник многих градова, а ту част има и Подгорица, да буде под небеским покровитељством апостола Марка, који јесте чувар и симбол нашег града.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић је нагласио да не смемо заборавити да није случајно то што је апостол Марко заштитник Подгорице и што је нашао своје место у грбу Црне Горе:

-Овде је у мјесту званом Дрпе код Подгорице, близу Јусоваче и у Старој Вароши био манастир Светог апостола Марка. Падом Подгорице под османску владавину, кренуло је разарање темеља те древне светиње; до дана данашњег сачувани су њени остаци. После Другог светског рата, остала је једна велика улазна капија који су порушили, тадашњи властодршци и властомоћници и правили на месту те велике светиње зграде. После ослобођења Подгорице од Турака кренуло је обнављање сјећања на манастир Светог апостола Марка и ишла је литија са моштима кроз град Подгорицу до тога места, где су братственици часне породице Ђечевића, Митрополиту црногорско- приморскоме предавали и до данас предају косовске божуре, да их положи на ћивот Светог Петра Цетињског.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић је подвукао да су они до данас чувари те светиње а да се ми – сабирајући око ње – враћамо свом исконском памћењу и предању и себи самима.

На крају обраћања протојереј-ставрофор Велибор Џомић је подсетио да је велика радост и благослов за братство светог храма то што владика Кирило већ традиционално служи у цркви Светог Ђорђа као његов духовни изданак.

Извор: Митрополија црногорско-приморска