Maрковдански сабор Срба из Јужне Немачке

Maрковдански сабор Срба из Јужне Немачке
Maрковдански сабор Срба из Јужне Немачке
Maрковдански сабор Срба из Јужне Немачке
Maрковдански сабор Срба из Јужне Немачке

У васкршњој радости, a на поклоњење моштима Св. апостола Марка и глави Светога апостола Вартоломеја, сабрао се верни народ са својим свештеницима на острву Рајхенау на Боденском језеру из Јужне Немачке у Недељу раслабљеног 11. маја.

Свету Литургију служили су у манастиру Митецел (манастир посвећен Светом Марку и Успењу Пресвете Богородице на острву Рајхенау у Парохији фридрихсхафенској): протојереј Милорад Јовановић (Минхен), протојереј Братислав Божовић (Штутгарт), протонамесник и архијерејски намесник за Јужну Немачку, Миленко Марковић (Филинген-Швенинген), домаћин сабора протонамесник Слободан Тијанић (Фридрихсхафен), протонамесник Александар Шкорић (Карлсруе), јереј Јован Гатарић (Фрајбург) и свештеник Константин Шмид из Руске православне цркве, парохија за Констанц.

Светој Литургији је присуствовало око 800 верника, представници диполомаског кора из Штутгарта, генерални конзул Републике Србије г. Божидар Вучуревић и конзул г. Златко Бућин. На крају службе, домаћин црквено-народног сабора протонамесник Слободан Тијанић обратио се беседом присутном народу и захвалио браћи свештеницима и окупљеном народу на посети, истакавши да се први пут после много векова служи православна Литургија пред моштима Светога апостола и јеванђелиста Марка, и да се у овом манастиру упокојио у заточеништву и Свети Ћирило, брат Светога Методија, светитеља који су описменили словенске народе.

Народ се поклонио моштима Светог апостола и јеванђелиста Марка и глави Светог апостола Вартоломеја.

Сабор је настављен у Волматингер хали, која је била мала да прими све госте из Констанца, Кројцлингена, Фрајбурга, Штутгарта, Карлсруеа, Филинген-Швенигена, Фридрихсхафена, Равенсбурга, Линдауа и Минхена, Mанхајма и других места. Процењује се да је било преко хиљаду лица.

У току сабора гостима су се са својим кореогрфијама и фолкорни представили ансамбли: KУД ”Немањићи“ из Констанца, новооснована фолклорна група младих из овог дела Боденског региона, који су са својим родитељима несебично помогли своју цркву да организује овај величанствен догађај;  КУД Свети Сава из Минхена и црквени фолклорни ансамбл из Филинген-Швенингена ”Јелек”, ЦФА ”Свилен конац” из Фридрихсхафена. Госте је забављао и трубачки оркестар из отаџбине, из Шида.

Речи једног од присутних верника: ”Одавно се није видео оволики број Срба на једном месту”.

O моштима

Пирати из Венеције су украли мошти Светог апостола и еванђелиста Марка 829. године и донели их у Венецију. Мошти су предате тадашњем дужду Јустинијану на чување, који их је положио у Палати дуждева. Јустинијанов наследник Јован је морао да 830. године напусти Венецију као резултат устанка и са собом је понео и мошти овог светитеља. Он је отишао ка Верони где је тада био епископ Ратолд, који је био уско повезан са острвом Рајхенау код Констанца; био је и оснивач града Радолфцела. Епископ Ратолд му је обећао заштиту и подршку франачког цара Лотара. Због овога је Јован највероватније дао мошти Св. апостола и еванђелиста Марка на коришћење овом Епископу. Даљи боравак моштију овог апостола на острву Рајхенау морао је једно време из политичких разлога да остане тајан, због чега је прво било објављено да су то мошти Св. Валенса. Тек након смрти Ратолда 860. године објављена је истина о моштима, и овај дивни Божји угодник је проглашен за заштитника острва и манастира. Експанзија поклењења моштима почела је у X веку, за време игумана Витиђова. Многи немачки цареви су долазили на покоњење моштима и уједно су били велики ктитори манастира Митецел, Цар Хајнрих је у част своје супруге био дародавац дивног саркофага који се можe видети у цркви. Овде се налази глава Светога апостола Вартоломеја. У самом манастиру се упокојио у заточеништву и Свети Ћирило, а у његову част постоји и мала капела испод манастира. Важно је напоменути да је острво Рајхенау, кoje jе величине 4,3 квадратна км., једно је од најстаријих насеобина у овом делу Европе, што сведочи и овај манастир који је основао Свети Пирминус још 724. године док је Црква била јединствена,а  кojи је био и база многих немачких краљева; само острво заједно са манастирем је од 2000. године под заштитом УНЕСКА.

Овај дан ће остати упамћен и по томе што је ово прва православана Литургија која се служи у част апостола Марка пред његовим моштима од су донесене из његове постојбине. Град Констанц је посетио и Свети деспот Стефан Лазаревић, син Светога кнеза Лазара, за време одржавања концила у Констанцу, чији се јубилеј обележава ове године.