Масовна крштења на реци Конго

Масовна крштења на реци Конго
Масовна крштења на реци Конго
Масовна крштења на реци Конго
Масовна крштења на реци Конго

Неколико оглашених недавно је пришло Православној Цркви саборним крштењем на обали реке Конго. Свету тајну је савршио Митрополит бразавилски и габонски Александријске Православне Цркве Г. Пантелејмон у суботу на граници између Републике Конго и Демократске Републике Конго, извјештава Ромфеа.  

Високопреосвећени је стигао у североисточни град Импфондо у Републици Конго у посету парохијској заједници Светог Јована Крститеља - Светог Николе. На аеродрому су га поздравили парох Тимотеј Ндзебе и чланови заједнице. 

После посете цркви, првој у северном Конгу, путовао је дуж реке Убанги која се улива у Конго и чини границу између Републике Конго и Народне Републике Конго. Тамо, између Бразавила на западној обали и Киншасе на истоку, Митрополит је крстио неколико оглашених (катихумена) свих узраста, пореклом из племена Банту и Пигми.    

На обалама реке митрополит Пантелејмон је казивао о јединствености крштења и почетку духовног живота. Дан је окончан са неколико часова духовних разговора Митрополита и парохијског свештеника и парохијана.    

Масовна крштења су уобичајена појава у Александријској Патријаршији. Недавно је Високопеосвећени  митрополит катангшки Мелетије са неколико свештеника обавио чин крштења 556 људи у Демократској Републици Конготоком два дана средином јануара 2018. године.

Извор: orthochristian.com (са  енглеског Инфо служба СПЦ)