Материце у Чајничу

Материце у Чајничу
Материце у Чајничу
Материце у Чајничу
Материце у Чајничу

У храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу, у недјељу 30. по духовима на Материце служено је јутарње богослужење и Света Литургија. На крају Свете Литургије, три дјевојчице су у име све дјеце честитале мајкама, Материце и одрецитовале пјесму Српске мајке.  Протојереј Драгиша Симић у бесједи јепосебно нагласио значај и улогу мајке хришћанке и рекао да је ово прилика да се сјетимо свих страдалних мајки, свих мајки које су тузне и сироте, које су у искушењима и да је управо данашњи дан прилика да се помолимо Богу и Мајци над Мајкама Пресветој Богородици пред Чудотворном Иконом Мајке Божије Чајничке Краснице, да Господ Бог помогне свим српским мајкама и да их благослови.

Светом тајном причешћа причестио се велики број вјерника, највише српских мајки. Мајке Српкиње, са Колом Српских Сестара, су за свој празник припремиле пригодно послужење са слаткишима и воћем, да би се тако одужиле и одрјешиле за свој празник.

Вечерње Богослужење је служено у 17,00 часова. У храму је било доста вјерника, после вечерњег богослужења уприличена је духовна академија у част српских мајки. Ове године, академија је одржана у Сали Светосавског дома. Дјечији хор „Красница“ припремио је програм у част српских мајки. На почетку програма присутнима се обратио старјешина храма протојереј.ставрофор Момир Васиљевић и честитао празник Материце. Смјењивали су се рецитатори и појци. Дјечије појање пратио је са својом хароником професор Љубиша Петровић. Мајке су посебно дирнуле дјечије рецитације посвећене српским мајкама. Љиљана Ковачевић и Марија Вранеш, читале су мисли и поруке о српским мајкама, док су наизмјенично чланови КУД-а „Извор“ пјевали су изворне српске народне пјесме. Гуслар Душко Тановић је уз гуслое пјевао пјесму о Чудотворној икони Чајничкој Красници и уз послужење слаткишима, соком и колачима које су припремиле мајке дуго смо остали уз пјесму и звуке хармонике у сали Светосавског дома.

Извор: Митрополија дабробосанска