Материце у никшићкој Саборној цркви

Материце у никшићкој Саборној цркви
Материце у никшићкој Саборној цркви
Материце у никшићкој Саборној цркви
Материце у никшићкој Саборној цркви

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на празник Преподобног Спиридона Чудотворца, Еепископа тримитунског, и Материце, свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу. Саслуживало је свештенство никшићког намјесништва уз молитвено учешће бројног вјерног народа. Литургију је појањем пратио хор Светог новомученика Станка.

Велики и дивни празник Материце сабраним вјерницима честитао је Његово Преосвештенство Владика г. Јоаникије. Владика је казао да, приближавајући се празнику Рођења Христовог, прослављамо празнике Дјетињце, Материце и Оце и сјећамо се свих праотаца и прамајки из Христовог родослова по тијелу прослављајући на такав начин оваплоћење Христово.

-Када је Господ Бог Творац неба и земље створио човјека Он је благословио њега и његово потомство „Рађајте се и множите се и напуните земљу и владајте њоме“. Господ је на самом почетку створио породицу као тврђаву, али то значи и много више, јер је породица, заправо, слика Цркве, она је заједница љубави. Оно што је засновано на љубави то доноси плода, ту је рађање дјеце, васпитавање, узгајање, радост, напредак. Има, наравно, и тешкоћа због наших ограничења, мана, слабости, лоших склоности, али Бог је дао благодат супружницима да превазилазе искушења, да превазилазе неспоразуме, да кроз искушења напредују, иду даље и да породица стално доноси нове плодове, рекао је епископ Јоаникије.

Дешава се, врло често, да је породица једном од њених чланова, на неки начин, тијесна, што значи да породица није идеална, није савршена. И поред тога, она, нагласио је Владика будимљанско-никшићки, остаје тврђава и највећа заштита, зато што је заједница. -Господ Исус Христос дошао је у овај свијет да улије нови смисао и нови живот у овај свијет, а најприје у породични живот.Приближавајући се, зато, великом празнику Рођења Христовог, ми прослављамо Дјетињце, Материце, данашњи дивни празник, и Оце, то су породични празници, али се сјећамо и свих оних праотаца и прамајки Христових, из Христовог родослова по тијелу.

-На такав начин, прослављамо оваплоћење Христово, свједочимо да је Господ дошао у овај свијет, да је примио људску природу од Пресвете Дјеве Богородице силом Духа Светог, да се оваплотио, постао човјек, јавио се у овај свијет као Богомладенац Спаситељ и Господ. Онај Који даје обновљење цијелом свијету, цијелом роду људском, цијелој творевини, дошао је да обнови цијелу твар, а, прије свега, да обнови породичну заједницу тако што ће је увести у заједницу Цркве Божје, јер кроз Цркву се све обнавља, бесједио је Преосвећени Епископ г. Јоаникије.

-Кроз дивне народне обичаје који прате празнике Дјетињце, Материце и Оце, вјерници се припремају да прославе један од најрадоснијих хришћанских празника Рођење Богомладенца Христа. Наш народ је уобичајио да на данашњи празник дјеца вежу своје мајке, а следеће недјеље, на Оце, вежу очевеи не пуштају их док им се нечим не одуже. Родитељ је, у том моменту, на неки начин слика Господа Исуса Христа Који је дошао да све нас ослободи, да нас одријеши од наших гријехова, да нас ослободи и дарује нам нови правац и нови пут у животу, закључио је Његово Преосвештенство.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка