Матуранти основне и средње школе код Епископа Атанасија

Матуранти основне и средње школе код Епископа Атанасија
Матуранти основне и средње школе код Епископа Атанасија
Матуранти основне и средње школе код Епископа Атанасија
Матуранти основне и средње школе код Епископа Атанасија

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије, уприличио је 11. јуна 2015. године у епископији у Босанском Петровцу, пријем за матуранте – ученике завршних разреда средње и основне школе у Босанском Петровцу.

На почетку овог сабрања, Епископ Атнасије је поздравио све присутне и пожелео им добродошлицу у сједиште наше Епархије, честитавши им успјешан завршетак основног и средњег образовања. У срдачном разговору са матурантима, Епископ их је позвао да се усавршавају у знању, да напредују у врлинама, да се увијек сјећају њихових вјероучитеља и свега оног што су научили на часовима православне вјеронауке, те да то знање адекватно примјене у свом даљем школовању и животу.

Преосвећени Владика им је такође скренуо пажњу, да сад, у тренутку, када ће већина од њих напустити своја мјеста пребивалишта, како би се даље образовали на факултетима, не заборављају мјесто гдје су стасали, сазрели и провели своје ђачко доба. „Не заборављајте, ово мјесто, ове дивне крајолике, плодна петровачка поља, своја села и градове: Дринић, Босански Петровац, Крњеушу, Смољану, Сувају и сва друга мјеста, гдје сте расли и васпитавали се. Настојте да се плодови вашег даљег, стручног академског усавршавања препознају и остваре управо овдје у вашем граду. У овом граду, на жалост, све је у знаку одлазка, одлазимо, а не обнављамо се. Не дозволите да нестанемо са ових простора. Идите, научите се, научите друге, али вратите се своме јату, својој многострадалној Епархији, својим селима, граду и роду своме. Ви сте наша будућност, на вама је одговорност да учините све што је потребно да се одржи живот на овим просторима. У томе ћете увијек имати подршку и благослов своје Цркве. Да се рађамо, множимо, просвећујемо и освећујемо благодаћу Божијом, да останемо и опстанемо на овим просторима, нама је императив живота“ – поручио је између осталог, нашим драгим матурантима њихов Архипастир, Епископ Атанасије.

Пријему матураната код Епископа Атанасија, присуствовали су и вјероучитељи основне и средње школе у Босанаском Петровцу, пречасни јереј Бојан Митрић, парох прве парохије петровачке и Предраг Вујић, професор вјеронауке у средњој школи у Босанском Петровцу. У име свих присутних, вјероучитељ Предраг Вујић се захвалио Епископу Атанасију на константној бризи, љубави и пажњи према ученицима основне и средње школе, које се показује и кроз овај, за ученике први пут организовани пријем код њиховог епископа. Наши драги матуранти су имали прилику да осјете да Црква брине о њима, да их, попот брижне Мајке, увијек прати, штити и чува, призивајући благослов Божији на њих и њихов труд.

По окончању пријема, Епископ Атанасије је благословио све присутне ученике и пожелео им успјех у даљем школовању. Матуранти су, сваки по наособ захвалили Епископу Атанасију што је организовао пријем за њих и блаогословио њихово досадашње и будуће образовање.

Предраг Вујић, вјероучитељ

Извор: Епархија бихаћко-петровачка